16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 0
Argentína 1

A Jobbik önálló oktatási minisztériumot ígér

2017.09.21. 15:55

Elsősorban azért alakult ki pedagógushiány Magyarországon, mert a kormány sem szakmailag, sem pénzügyileg, sem politikailag nem kezeli súlyának megfelelően az oktatást - mondta Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés oktatásért is felelős bizottságának jobbikos elnöke az MTI szerint közölte, a pártja szerint

önálló oktatási minisztériumra lenne szükség vagy legalábbis arra, hogy ne egy "óriás minisztérium" keretében, kizárólag államtitkári szinten működjön ez a stratégiai ágazat.

Dúró Dóra szóvá tette, hogy a kormány nem kötötte a minimálbérhez a pedagógusok bérét. (Pontosabban eleinte hozzákötötte, aztán módosított a törvényen.) Így Dúró szerint 2018 januárjától egy főiskolát végzett kezdő tanár fizetése mindössze bruttó 2200 forinttal lesz magasabb mint a garantált bérminimum, így ez a helyzet önmagában hordozza azt, hogy pedagógushiány lesz.

A Jobbik kormányra kerülve olyan minisztériumi struktúrát fog felállítani, amelyben az oktatás megkapja a méltó helyét, a pedagógusok életpályamodelljét úgy alakítják át, hogy a pedagógusok fizetése elérje a diplomás átlagbért, a szakmai kritériumokat pedig a szakmával egyeztetve, javaslataik figyelembevételével alkotják meg. A pedagógushiány enyhítésére Dúró Dóra azt javasolta, hogy az oktatási kormányzat tegye lehetővé a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatását.

A fidesz közleményben reagált Dúró bejelentésére. A kormánypárt szerint ha a Jobbikon múlna, a tanároknak nem lehetne kiszámítható jövője és pedagógus-béremelés sem lenne. "Az a Jobbik beszél a pedagógusokról, aki Gyurcsányékkal és a szocialistákkal együtt az idei és a jövő évi költségvetést sem szavazta meg, amely százmilliárdokkal többet biztosít az oktatásra, illetve a pedagógus-béremelésre" - írta a Fidesz.

Együttműködés nem lesz, de közös szakmázás lehet

Arra a kérdésre, lesz-e a Jobbiknak választási együttműködése baloldali pártokkal, Dúró Dóra azt mondta: a Jobbik önállóan fogja leváltani a kormányt 2018-ban, semelyik jelenlegi parlamenti párttal nem tudnak együttműködni.

Arra a felvetésre, hogy akkor miért írtak alá egy olyan egészségpolitikai megállapodást, amelyet baloldali pártok is támogattak, Dúró Dóra úgy válaszolt: ez nem egy politikai együttműködés aláírása volt, hanem olyan szakmai kérdés, amellyel egyetértettek.

A Jobbik a parlamentbe kerülésekor is azt ígérte, hogy minden egyes javaslatot tartalma szerint ítél meg, és nem érdekli, hogy annak ki a benyújtója, vagy ki támogatja.

Hangsúlyozta: a politikai együttműködés kizárt a baloldal pártjaival. Bár - folytatta - az LMP-vel sokkal érdemibb vitákat tudnak folytatni, mint az MSZP-vel vagy a Fidesszel, de politikai együttműködés nem képzelhető el, és nem is merült fel egyik fél részéről sem, mert sok kérdésben értékrendi különbség van a két párt között.  • Hírek
  • Hírek