Törökország, Irán és Irak összefogott a kurd népszavazás ellen

2017.09.21. 13:23

A török, az iraki és az iráni külügyminiszter New Yorkban megállapodott, hogy adott esetben összehangolt intézkedéseket tesznek a hétfőre tervezett észak-iraki kurd függetlenségi népszavazás ellen - jelentette az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Alkotmányellenes a referendum?

Az ENSZ-közgyűlés alkalmával szerdán tartott, háromoldalú találkozó után elfogadott nyilatkozat szerint a tervezett referendum sem a kurdoknak, sem az észak-iraki autonóm kurd régiónak nem lenne hasznára. Mevlüt Cavusoglu török, Ibráhim al-Dzsaafari iraki és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter egyúttal arra szólította Erbílt, hogy álljon el a népszavazástól.

A tárcavezetők nyomatékosították: Iraknak mind a politikai egységét, mind a területi integritását meg kell őrizni. A referendum veszélybe sodorja mindazokat az eredményeket, amelyeket Irak az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben oly nehezen ért el.

A három miniszter szerint a szeptember 25-i népszavazás egyrészt alkotmányellenes, másfelől új, nehezen kezelhető regionális konfliktusok kockázatát rejti magában.

A nyilatkozat arra is felhívta a figyelmet, hogy az Erbíl és a bagdadi központi kormány közötti ügy csak alkotmányos módon, konstruktív párbeszéd útján megoldható. A szintén New Yorkban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfő a napokban jelezte, Ankara nem hétköznapi  szankciókat készül kivetni az észak-iraki kurdokra. A török hadsereg már harckocsikat állított Irak északi határára, közel az autonóm Kurdisztán régióhoz - amit hadgyakorlatnak neveznek.

Erbíl múlt pénteken hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok ellenőrzése alatt álló területeken. A bagdadi parlament viszont felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét, a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást, mert több beadvány is érkezett a testülethez a referendum alkotmányossági vizsgálatát kérve.

Mindenki egy ellen

A három ország mellett Szíria és az Egyesült Államok sem támogatja a referendumot. Az amerikai külügyi szóvivő, Heather Nauert szerdán azt nyilatkozta, hogy jobb lenne, ha az iraki kurdok inkább tárgyalásokba bocsátkoznának az iraki kormánnyal. Továbbá, hogy a népszavazás hátráltatja az Iszlám Állam utolsó iraki állásainak bevételét - amiből a kurd csapatok igencsak kiveszik a részüket.

De az Euórpai Unió sem támogatja az ötletet, szerdán Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt mondta, hogy óva intik Erbílt a referendum megtartásától. Az unió ugyanis támogatja Irak egységét, szuverenitását és területi integritását, ezért kerülni kell a tervezett népszavazáshoz hasonló, kontraproduktív és egyoldalú cselekedeteket.

A független Kurdisztán ellen úgy tűnik, hogy összeszövetkeztek a nagyhatalmak, erről ebben a cikkünkben olvashat részletesen: