Judit
2 °C
7 °C

Lázár Ervin szobrot kap a Kerekerdő parkban

2017.09.21. 15:38

Szobrot avatnak Lázár Ervin tiszteletére szeptember 30-án, 11 órakor Budapest IX. kerületében, a Kerekerdő parkban (bejárat a Vendel utca - Lenhossék utca kereszteződés irányából). 

Pintér Attila szobrászművész és alkotótársa Kontur András “A Négyszögletű Kerekerdő Mesélője” című szobrának avatási ünnepségén Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár és Bácskai János, Ferencváros polgármestere mond beszédet. 

Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete tavaly szeptemberben járult hozzá Lázár Ervin szobrának a Kerekerdő Parkban történő állításához. Az önkormányzat 2 994 660 forint önrészt ajánlott fel a pályázati előkészítéshez. 

Ebben a dokumentumban látható, hogy a meseíró szobra mellett terveznek még több kis szobrot is a parkba, köztük lesz Dömdödöm, Mikkamakka, Ló Szerafin, Vacskamati és Bruckner Szigfrid is. 

A szobor főalakja a mesélő, nem magát az írót ábrázolja, hanem személyiségét és jellemző karakterjegyeit gyúrja össze a mesélők archetípusává - írják.

lazare2 1024

"Hangulatában a keleti meditációs kertek bölcs nyugalmát, időtlenségét idézi a kompozíció. A lekerekített kő formák organikusan kapcsolódnak a természeti környezethez. A figura hasonlótömörséggel való megfogalmazása is ezt erősíti. A Mesélő alakja mintegy az általa teremtett világtetején, egy nagyobb gömbölyded kő tömbön ül - valójában a szokásos értelemben vett posztamensén- azzal így formailag és tartalmilag még szervesebben kapcsolódva.

kep111

Körülötte szétszórt ritmusban elhelyezett, különböző méretű kavics formákkal (6 db) alkot egységet, egy önálló saját univerzumot. Ezek a központinál kisebb kövek jelképezhetik a köréje gyűlt hallgatóságot, barátságos rokonlelkeket,akik körülveszik. A nézők le is ülhetnek rájuk, vagy akár felmászhatnak a Mesélő mellé, ezzel interaktívan részesei is lehetnek a történet teremtődésének - áll a szoboregyüttes leírásában. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?