Lázár Ervin szobrot kap a Kerekerdő parkban

2017.09.21. 15:38

Szobrot avatnak Lázár Ervin tiszteletére szeptember 30-án, 11 órakor Budapest IX. kerületében, a Kerekerdő parkban (bejárat a Vendel utca - Lenhossék utca kereszteződés irányából). 

Pintér Attila szobrászművész és alkotótársa Kontur András “A Négyszögletű Kerekerdő Mesélője” című szobrának avatási ünnepségén Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár és Bácskai János, Ferencváros polgármestere mond beszédet. 

Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete tavaly szeptemberben járult hozzá Lázár Ervin szobrának a Kerekerdő Parkban történő állításához. Az önkormányzat 2 994 660 forint önrészt ajánlott fel a pályázati előkészítéshez. 

Ebben a dokumentumban látható, hogy a meseíró szobra mellett terveznek még több kis szobrot is a parkba, köztük lesz Dömdödöm, Mikkamakka, Ló Szerafin, Vacskamati és Bruckner Szigfrid is. 

A szobor főalakja a mesélő, nem magát az írót ábrázolja, hanem személyiségét és jellemző karakterjegyeit gyúrja össze a mesélők archetípusává - írják.

lazare2 1024

"Hangulatában a keleti meditációs kertek bölcs nyugalmát, időtlenségét idézi a kompozíció. A lekerekített kő formák organikusan kapcsolódnak a természeti környezethez. A figura hasonlótömörséggel való megfogalmazása is ezt erősíti. A Mesélő alakja mintegy az általa teremtett világtetején, egy nagyobb gömbölyded kő tömbön ül - valójában a szokásos értelemben vett posztamensén- azzal így formailag és tartalmilag még szervesebben kapcsolódva.

kep111

Körülötte szétszórt ritmusban elhelyezett, különböző méretű kavics formákkal (6 db) alkot egységet, egy önálló saját univerzumot. Ezek a központinál kisebb kövek jelképezhetik a köréje gyűlt hallgatóságot, barátságos rokonlelkeket,akik körülveszik. A nézők le is ülhetnek rájuk, vagy akár felmászhatnak a Mesélő mellé, ezzel interaktívan részesei is lehetnek a történet teremtődésének - áll a szoboregyüttes leírásában.