Legalább 11 milliárdot kér a főváros a Bálnáért

2017.09.21. 19:36

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésének napirendjén ismét szerepel a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ eladásáról szóló javaslat, amelyet a testület júniusi ülésén visszavont az előterjesztő.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett - előterjesztésben az olvasható: a korábban júniusra tervezett döntési javaslatot a jövő szerdai ülésre nyújtották be "figyelemmel az előkészítés során szabályozandó valamennyi releváns feltétel meghatározására, egy eredményes nyilvános piaci értékesítés és a fővárosi önkormányzat elvárásainak összehangolására, valamint a komplex dokumentáció összeállításának időigényére".

Az adásvételi szerződés tervezete szerint az ingatlan legalacsonyabb vételára nem lehet kevesebb nettó 11 milliárd forintnál.

Az előterjesztés szerint - megismételve a júniusi javaslatban foglaltakat -

a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazásával sem biztosítható a komplexum önkormányzati keretek közötti nyereséges üzemeltetése,

és a piaci érdeklődés kiváló alkalmat teremt arra, hogy a fővárosi önkormányzat a közfunkció fenntartásának kötelezettsége mellett értékesítse az ingatlant.

A főváros olyan befektetően kívánja eladni a központot, amely "az esetleges szinergiák felhasználásával hosszú távon is biztosítani képes a főváros számára emblematikus épület állagának fenntartását, az abban nyújtott közösségi szolgáltatások elérhetőségét, végső soron a Bálna beruházás eredeti céljainak megvalósítását, miközben a befolyó vételár fedezetet nyújt a Bálna projekt eddigi ráfordításaira" - olvasható a javaslatban.