Még több pénzt kap Orbán Viktor kedvenc egyeteme

2017.09.23. 09:36

Még tovább fejleszti a kormány a kedvenc egyetemét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és környékét, erről jelent meg egy kormányhatározat a héten a Magyar Közlönyben. A döntés szerint még 6,8 milliárd forintot szánnak arra, hogy az egyetem Ludovika campusát, vagyis az VIII. kerületi Orczy-kertnél lévő egységeket és azok környezetét fejlesszék. A kormány többek között arról döntött, hogy:

  • csónakázhatóvá teszik az Orczy-tavat,
  • az Orczy-kert 10 ezer négyzetméteres részén futópályát, fitneszparkot és kültéri tornapályát építenek,
  • lebontják Korányi Sándor utca 30-ban álló régi épületet és katasztrófavédelmi speciális képzési központot építenek a helyére
  • helyreállítják a Ludvika régi vívócsarnokát
  • és fejlesztik a Ludovika tér parkfelületét.

A beruházásokhoz a 6,8 milliárd forintot a 2018-as költségvetésből teszi félre a kormány, a projektek legtöbbjének határideje pedig jövő tavasszal vagy nyáron van. 

A kormány már eddig is nagyon szerette az általa létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, legutóbb például azzal állt elő, hogy minden, az államigazgatásban vezetői pozícióra vágyónak vagy már betöltőnek itt kell mesterdiplomát szereznie. A pénz már eddig is ömlött az NKE-be, sokkal nagyobb arányban, mint más felsőoktatási intézményekbe. A Magyar Nemzet szombati számában megjelent összeállítása szerint 

Az NKE egy hallgatójára négyszer annyi pénz jut a költségvetésből vagy uniós forrásokból, mint egy átlagos magyar egyetemistára.

A 2012-es alapítása óta eddig közel 50 milliárd forintot költöttek az egyetemre, amelyen nagyjából 6500 fő tanul. Kapott például új, 600 fős kollégiumi épületet, miközben mindössze 1722 nappali tagozatos hallgató jár az egyetemre, miközben más egyetemek nem tudják hová elhelyezni a hallgatóikat a kollégiumi helyhiány miatt.