Olivér
5 °C
8 °C

Orbán gratulált, de kinek?

2017.09.24. 20:57

A magyarországi vezetők is természetesen értesültek a németországi választási hírekről, amelyek szerint ugyan győzött Angela Merkel pártja, de a kancellár nem lehet felhőtlenül boldog. Hiszen a koalíciós partnere otthagyja, a most parlamentbe jutott bevándorlásellenes AfD pedig hajtóvadászatot ígér ellene.

És itt jön a történetbe Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök a Facebookon reagált a hírekre. És ezúttal elég talányosra sikeredett az amúgy kötelező diplomácia kört jelentő gratuláció:

Budapest gratulál // Budapest gratuliert!

Kinek gratulál Orbán?

 • 5232
  Az AfD erős szereplésének örül
 • 3358
  Gratulál mindenkinek, aki német
 • 1621
  Egyértelmű, hogy Merkelnek

Orbán, aki azt mondta pénteken , hogy "egy csendes imát mondjunk el a mostani kancellár mandátumának meghosszabbítása érdekében, mert a rendelkezésre álló lehetőségek közül magyar szempontból ez az érdekünk", feltehetően Merkel kancellár győzelmének örül. De akkor miért nem írta oda Merkelt címzettként? Ön mit gondol? Szavazzon!

A többi magyarországi pártból is folyamatosan érkeznek a reakciók:

 • MSZP: "A Magyar Szocialista Párt gratulál Angela Merkel német kancellárnak ahhoz, hogy a vasárnapi választáson megőrizte vezető pozícióját. Angela Merkel személyében olyan ember tudott újra – negyedszer – győzni a választáson, aki elkötelezett az egységes, erős és demokratikus Európa mellett. Az MSZP gratulál a testvérpártjának, az SPD-nek is a tisztes helytálláshoz, ami ezúttal a második helyhez volt elég." "Németország kormányának és ellenzékének ismét olyan vezetői lesznek, akik nyíltan kritikusak Orbán Viktorral és a Fidesz demokrácia- és Európa-ellenes politikájával szemben."
 • Gyurcsány Ferenc (DK): "Merkel győzött. Ezzel 2017-re szertefoszlott Orbán álma a nagy lázadásról. Franciaország és Németország erősebb európai együttműködést akar. A magyar kormány ezzel gyökeresen ellentétes utat jár. Előbb-utóbb ez a feszültség tarthatatlan lesz. Magyarország válaszút elé kerül: Orbán vagy Európa."
 • Szél Bernadett (LMP): "Gratulálok a német Zöldeknek az LMP nevében! // Wir gratulieren Euch, liebe Grüne Freunde! Testvérpártunk a mai szövetségi parlamenti választásokon szenzációs eredményt ért el -- várhatóan koalíciós partnerek lesznek az új német szövetségi kormányban. Ahol a zöldek kormányon vannak, ott élhetőbbek a mindennapok, erősödik a gazdaság és jobb élet vár a gyermekeinkre is. Gratulálunk, így tovább!"
 • Magyar Liberális Párt - Liberálisok: "A Magyar Liberális Párt gratulál a német Szabad Demokrata Pártnak ahhoz, hogy 10 százalék körüli eredményt értek el a választásokon, és ezzel újra bejutottak a parlamentbe. Ez az eredmény azt igazolja, hogy Európában egyre nagyobb igény mutatkozik a szabadság politikája iránt. A német szabad demokraták programjához hasonlóan mi is úgy véljük, hogy csak az az ország lehet sikeres az Európai Unóban, amely politikájának központjába az oktatást, a modernizálást és a digitális fejlődést állítja."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?