Orbán gratulált, de kinek?

2017.09.24. 20:57

A magyarországi vezetők is természetesen értesültek a németországi választási hírekről, amelyek szerint ugyan győzött Angela Merkel pártja, de a kancellár nem lehet felhőtlenül boldog. Hiszen a koalíciós partnere otthagyja, a most parlamentbe jutott bevándorlásellenes AfD pedig hajtóvadászatot ígér ellene.

És itt jön a történetbe Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök a Facebookon reagált a hírekre. És ezúttal elég talányosra sikeredett az amúgy kötelező diplomácia kört jelentő gratuláció:

Budapest gratulál // Budapest gratuliert!

Kinek gratulál Orbán?

Orbán, aki azt mondta pénteken , hogy "egy csendes imát mondjunk el a mostani kancellár mandátumának meghosszabbítása érdekében, mert a rendelkezésre álló lehetőségek közül magyar szempontból ez az érdekünk", feltehetően Merkel kancellár győzelmének örül. De akkor miért nem írta oda Merkelt címzettként? Ön mit gondol? Szavazzon!

A többi magyarországi pártból is folyamatosan érkeznek a reakciók:

  • MSZP: "A Magyar Szocialista Párt gratulál Angela Merkel német kancellárnak ahhoz, hogy a vasárnapi választáson megőrizte vezető pozícióját. Angela Merkel személyében olyan ember tudott újra – negyedszer – győzni a választáson, aki elkötelezett az egységes, erős és demokratikus Európa mellett. Az MSZP gratulál a testvérpártjának, az SPD-nek is a tisztes helytálláshoz, ami ezúttal a második helyhez volt elég." "Németország kormányának és ellenzékének ismét olyan vezetői lesznek, akik nyíltan kritikusak Orbán Viktorral és a Fidesz demokrácia- és Európa-ellenes politikájával szemben."
  • Gyurcsány Ferenc (DK): "Merkel győzött. Ezzel 2017-re szertefoszlott Orbán álma a nagy lázadásról. Franciaország és Németország erősebb európai együttműködést akar. A magyar kormány ezzel gyökeresen ellentétes utat jár. Előbb-utóbb ez a feszültség tarthatatlan lesz. Magyarország válaszút elé kerül: Orbán vagy Európa."
  • Szél Bernadett (LMP): "Gratulálok a német Zöldeknek az LMP nevében! // Wir gratulieren Euch, liebe Grüne Freunde! Testvérpártunk a mai szövetségi parlamenti választásokon szenzációs eredményt ért el -- várhatóan koalíciós partnerek lesznek az új német szövetségi kormányban. Ahol a zöldek kormányon vannak, ott élhetőbbek a mindennapok, erősödik a gazdaság és jobb élet vár a gyermekeinkre is. Gratulálunk, így tovább!"
  • Magyar Liberális Párt - Liberálisok: "A Magyar Liberális Párt gratulál a német Szabad Demokrata Pártnak ahhoz, hogy 10 százalék körüli eredményt értek el a választásokon, és ezzel újra bejutottak a parlamentbe. Ez az eredmény azt igazolja, hogy Európában egyre nagyobb igény mutatkozik a szabadság politikája iránt. A német szabad demokraták programjához hasonlóan mi is úgy véljük, hogy csak az az ország lehet sikeres az Európai Unóban, amely politikájának központjába az oktatást, a modernizálást és a digitális fejlődést állítja."