Bajnai megállapodását adhatta el Orbán a sajátjaként

2017.09.25. 18:30 Módosítva: 2017.09.25. 21:08

Orbán Viktor vietnami kórházépítési megállapodását valójában még Bajnai Gordon kötötte meg 2009-ben, számolt be a 24.hu. Ahogy megírtuk, a miniszterelnök bejelentette: Magyarország  60 millió euróból onkológiai kórházat épít Vietnamban. Az erről szóló finanszírozási szerződést már alá is írta az Eximbank.

Azt azonban nem említette, hogy nyolc évvel ezelőtt egyszer már megállapodtunk Vietnammal egy nagyon hasonló kórház megépítéséről.

Bajnai Gordon miniszterelnök 2009. szeptember 25-én, napra pontosan nyolc évvel ezelőtt Nguyen Tan Dung vietnami miniszterelnökkel állapodott meg, amikor az Magyarországra látogatott. A megállapodás egy hatvanmillió euró keretösszegű kötött segélyhitelről szól, amelyet Vietnam 18 éves futamidőre kapott, nullaszázalékos kamattal.

A hatvanmillió euró hitel terhére magyarok is üzlethez juthatnak Vietnamban, sőt a hitelből finanszírozott projekteket pályázati úton kiválasztott magyar fővállalkozók valósíthatják meg.

írta akkor az Origo.

Ugyan a magyar újságokban nem szerepel, de a Saigon Online előzőleg azt is megírta, hogy Bajnai Gordon arról fog megállapodni, hogy a hitel elsődleges célja egy 500 ágyas onkológiai kórház felépítése Can Tho dél-vietnami városban.

A 24.hu arra jut, hogy Orbán Viktor most egyszerűen Bajnai Gordon megállapodását jelentette be.