Botkáék örülnek: egy gyors mérés őket igazolja

2017.09.26. 17:54

Villámgyors kutatást rendelt az MSZP arról, hogy vajon a választók mennyire díjazzák Botka László hétfői javaslatát. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt javasolta, hat párt fogjon össze, induljon közös listán, közös jelöltekkel, cserébe mindenki bejut a parlamentbe, és az MSZP csupán a helyek felére tart igényt.

A Závecz Research hétfő este készített reprezentatív kutatásában ezer embert kérdeztek meg arról, hogy egyetért-e Botka javaslatával, amely teljes összefogást javasolt a kormány leváltása érdekében. Botkáék örülhetnek, mert a kétharmad egyetért a dologgal:

  • Egyetért: 66 százalék
  • Nem ért egyet 34 százalék.

Az adatok alapján főleg a budapestiek (70 százalékuk), a felsőfokú végzettségűek (71 százalékuk), és a 60 év felettiek (71 százalékuk) ért egyet a javaslattal.

A dolgot azonban árnyalja, hogy a válaszadók részletes véleményét, pártpreferenciáját nem ismerjük. Például ebben a mintában benne vannak a fideszesek is. És azt sem tudjuk, változik a vélemény, ha válaszadók több információval rendelkeznek az ajánlatról. A kutatásból azonban annyi kiderül, hogy az emberek alapvetően nem utasítanak el egy teljes összefogást.

A Botka által említett hat párt (DK, LMP, Együtt, Momentum, Párbeszéd, MLP) azonban már nem volt ennyire nyitott Botka javaslatára. Fodor Gáborokén kívül gyakorlatilag mindenki kritikus vagy elutasító volt Botka javaslatával szemben.