Kocsigumikat szurkáltak ki a falusiak, annyira nem akarják a menekülteket

2017.09.26. 12:42

Kedd reggelre kiszúrták a kocsigumijait annak a panziósnak és a gyerekének is, aki felajánlotta, hogy menekültek pihenhetnek néhány napig a szállodájában. Mindez azután történt, hogy a Tolna megyei Őcsényben hétfőn este felfokozott hangulatú falugyűlés zajlott le. A gyűlés témája a hír volt, miszerint a panziós felajánlására menekült pihenhettek volna a vendégházban néhány napig.

„A falugyűlés után nem valószínű, hogy a panziós bevállalná, hogy menekültek szálljanak meg nála. Végül is nem az a cél, hogy kellemetlenséget okozzanak ezeknek az embereknek” – vázolta fel a helyzetet és a megoldást az Indexnek a polgármester.

Fülöp János szerint a menekültek ellen szított gyűlölet alapvetően változtatta meg a falut. „Tizenegy éve vagyok polgármester, azóta itt békére és nyugalomra emlékszem. Senki nem köpködte, szidta a másikat. Ez véget ért.

Megosztott lett a falu.

Kérdésünkre, hogy eszerint voltak, akik nem tiltakoztak volna a menekültek pihenése ellen, Fülöp János elmondta: „A falu mintegy ezer felnőttjéből 100-120 jött el. Akik nem féltek, vagy nem voltak felháborodva, többnyire nem jöttek el. Voltak, akik nem tudtak megszólalni.”

Képviselők uszítottak

„Olyan elutasítóak voltak az emberek a falugyűlésen, hogy a panziós meg a civil szervezet el sem mondhatta, mit terveznek. Olyanok hangzottak el, hogy ezek állatok, nem emberek. Terroristák, robbantani fognak, megerőszakolják a gyerekeket.”

A polgármester elmondása szerint a feszültséget fokozta, hogy két képviselő is szabályosan uszította az embereket. „Ez nem helyes. A képviselők elmondhatják a véleményüket, de nem az a dolguk, hogy uszítsák a lakosságot.”

Fülöp János polgármester (k)
Fülöp János polgármester (k)
Fotó: ocseny.hu

„Miközben arról volt szó, hogy összesen 30 ember, főleg nők és gyerekek jöttek volna. A panzióban csak éjszakára lettek volna, mert napközben nevezetességekhez akarták vinni őket, Pécsre meg a környékre.”

„Nem minden menekült bűnöző és fanatikus iszlamista – fogalmazott Fülöp János. - Ezek az emberek megkapták a magyar állam védelmét, komoly ellenőrzésen mentek át, nemzetközi szerződések alapján.”

A falunak van problémája, de nem ez

„Véleményem szerint ebből az üdültetésből semmilyen probléma nem lett volna.

A vidéknek rengeteg problémája van: nincs egészségügyi ellátás, bezárnak a takarékszövetkezetek, a posták, nincs tűzifa. De amiről mostanában szó van, az csak a migráció.

Valóban polgári engedetlenségre buzdított a falugyűlésen? – kérdeztük a polgármestert. „Annyit mondtam, hogy az üdültetés ellen az önkormányzat nem tud semmit tenni, mert egy magánvállalkozás felajánlása. Ha az embereket zavarja, tiltakozzanak polgári ellenállással. De ennek semmi értelme, üdültek itt korábban nevelőintézetből, és azzal sem volt semmi probléma.”

Fülöp János szerint a viharokat az enyhítette volna, ha a panziós és a menekültekkel foglalkozó Migration Aid előre megkeresi az önkormányzatot, és a falu nem a médiából értesül a tervről.

Tizenegy év munkája ment most tönkre. Lövészárkokat ásunk, pedig ez egy összetartó falu volt.

A faluban néhány nappal később videót is forgattunk, amelyben a polgármester az események hatására lemond.