Most akkor mi történt Visegrádon?

2017.09.26. 07:58

„Rémálom Visegrádon: a nyílt utcán akarták elrabolni a gyerekeket" - címmel közölt ma reggel cikket a Bors, amelyre hamarosan megérkezett a rendőrségi közlemény is, amelyben cáfolják a Bors állítását. Azt írják: „Nem történt gyermekrablási kísérlet Visegrádon, a cikkben leírtaknak megfelelő esetről nincs tudomása a rendőrségnek".

A lap cikke minden bizonnyal az alapján a már kétezer megosztás feletti Facebook-poszt alapján íródott, amelyben egy apuka arról ír: gyerekét egy fehér Audiba akarták behúzni, miközben társaival fociedzésre tartottak. A Bors cikke szerint valaki kinyúlt egy kocsiból, aminek az ajtaja sem nyílt ki, és megfogta a fiú kezét. A fiút egy barátja elrántotta, a többiek elfutottak, elbújtak az árokba, írja a lap. Ahogy azt is, hogy a visegrádi önkormányzat közleményben azt írta, a polgármester, a rendőrség és a polgárőrség egyeztetett, a rendőrség pedig kivizsgálta az esetet.

A cikk megjelenése után a rendőrség közleményben szerette volna helyretenni a Bors cikkét, ami vezetőben, gyermekrablási kísérletes címmel közölte az esetet. A rendőrség visegrádi híresztelésnek nevezi a dolgot. Azt írják: 

„Az újságíró igen részletesen ír az eredetileg a közösségi médiában szárnyra kapott híresztelésről, azonban a megkeresése nyomán adott rendőrségi választ csak szűkszavúan idézi. Az írás ebben a formájában egyértelműen hangulatkeltő, alkalmas arra, hogy az olvasók körében egy meg nem történt eseménnyel kapcsolatban pánikot keltsen."

Majd közlik a Borsnak küldött teljes válaszukat:

Az ön által leírtaknak megfelelő esetről nincs tudomása a rendőrségnek.

Feljelentés, bejelentés az üggyel összefüggésben válaszadásunkig nem érkezett.

A Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai a közösségi médiából szereztek tudomást az ön által is megfogalmazott híresztelésről. Azzal kapcsolatban adatgyűjtést végeztek, az érintett személyeket meghallgatták. Válaszadásunkig az ügyben nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény elkövetésének gyanúját támasztaná alá, ettől függetlenül az eset összes körülményét megvizsgáljuk.

A Szentendrei Rendőrkapitányság a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja a közrendet illetékességi területén. Az ön által is írt híresztelésben foglaltakra kiemelt figyelmet fordítanak kollégáink, kérésünk, hogy ha bármilyen gyanús körülményt tapasztalnak, azt soron kívül jelezzék a 112-es segélyhívószámon vagy bármelyik rendőrnél, rendőri szervnél személyesen."