Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medián: Mélyponton az MSZP, kétszer olyan erős a Jobbik

2017.09.27. 14:37 Módosítva: 2017-09-27 14:59:07

Az összefogást megelőző iszapbirkózást rossz helyzetből indítja a baloldal két vezető pártja - derül ki a Medián legújabb közvélemény-kutatásáról, amit a Hvg.hu-n olvashatunk.

Az MSZP támogatottsága mélypontra süllyedt: 25 év óta most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó biztos szavazók körében nem éri el a 10 százalékot. A DK is gyengült: az utóbbi években a párt támogatottsága a teljes népességben többször elérte a 6 százalékot, most csak 3 százalékon áll.

Az LMP viszont növelni tudta táborát, minden szempont szerint előzi a DK-t. A választani tudó biztos szavazók között 7 százaléka van, míg az MSZP-nél ez a szám 9, a DK-nál 5.

A közelgő választások egyelőre nem igazán hozzák lázba a szavazókat: bár 4 százalékpontot emelkedett, csak 52 százalékon áll azok aránya, akik biztosnak gondolják, hogy egy közeljövőben tartandó parlamenti választáson részt vennének – derül ki a Medián szeptember 15–20. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A júniusi felmérés óta a Fidesz érdemben növelte támogatottságát. A teljes népesség 36 százalékát tudhatja maga mögött a kormánypárt.

Miközben a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott, a választani tudó biztos szavazók körében – a szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – 21-ről 16 százalékra esett.

A pártok támogatottsága különböző viszonyítási alapokon (2017/9, %)
Infogram

Az Orbán-kormány eddigi teljesítményét a válaszadók 46 százaléka jónak értékelte. Ennél azonban valamivel kevesebben (43 százaléknyian) szeretnék, ha a következő választások után a mostani kormány maradna hatalmon. A válaszadók 49 százaléka kormányváltást szeretne, de 52 százalék a közepesnél kevesebb esélyt lát az ellenzék győzelmére.

A Medián szokás szerint mérte a 25 legismertebb politikus népszerűségét is. A legnagyobb mértékben Tarlós István főpolgármester népszerűsége növekedett (június óta 5 százalékponttal), a liberális Fodor Gáboré viszont 6 százalékot zuhant.

Politikusok* ismertségének és népszerűségének** változása (%)
Infogram