Ruttner György nem dolgozhat tovább ügyvédként

2017.09.27. 21:17
A Kúria helybenhagyta a Budapesti Ügyvédi Kamara kizáró határozatát.

Tavaly már a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is a Kamarának adott igazat, ezt a döntést támadta meg a legfelsőbb bírói fórumon Ruttner, de hiába, és ezzel valószínűleg tényleg véget ért az ügyvédi pályafutása.

Ruttner Györgyöt egy 2003-as ügy miatt zárták ki: egy idős ügyfele megbízásából külföldi örökséget hajtott be, melynek első részletét el is juttatta a jogosulthoz, a második részlet viszont az ügyvédnél maradt - írja a Magyar Nemzet. Ruttner indoklása szerint azért nem fizette ki az érintettnek az összeget, mert a kanadai pénzintézettől érkezett banki csekk címzettje az irodája volt, és semmi nem utalt arra, hogy a pénzt ügyfelének küldték. Az ügyvéd pedig állítólag azt hitte, ez a munkadíja.

Az eset miatt a károsult lánya panaszt tett a Kamaránál, mely fegyelmi eljárást indított Ruttner ellen, aki ezután kifizette a pénzt a jogosultnak. A Kamara szerint az ügyvédnek akkor is számlát kellett volna adnia, ha munkadíjnak könyveli el a pénzt, ám ilyen számlának nincs nyoma, ráadásul annak gyanúja is felmerült, hogy Ruttner hamis iratokkal próbálja bizonyítani ártatlanságát. 

Most a Kúria eljáró tanácsát vezető Sperka Kálmán is a MÜK-nek adott igazat, hozzátéve, hogy csak a közigazgatási bíróság döntésének jogszerűségét tudták vizsgálni, nem pedig a Kamara határozatának tartalmát. Az ítélet azt jelenti, hogy a sztárügyvédnek számító Ruttner György kamarai tagság hiányában nem dolgozhat tovább ügyvédként.