Az Amnesty nem érti, hogyan kerülhetett be a nemzeti konzultációba

2017.09.28. 17:22

Kiderült, mi az a hét kérdés, pontosabban állítás, amiről hamarosan indul a nemzeti konzultáció. A kérdőív ötödik pontjában a Magyar Helsinki Bizottság mellett az Amnesty International is név szerint kerül megemlítésre, a szervezet pedig nem érti, hogy milyen alapon.

A kormány azzal vádolja az Amnesty Internationalt, hogy többször is követelte a szír Ahmed H.  – a magyar határvédőkre kövekkel támadó,  terrorcselekmény elkövetéséért első fokon 10 évet kapó férfi – a szabadon engedését, illetve még kártérítést is fizettetne a magyar állammalAz Amnesty sajtóközleményben visszautasította az állításokat, mondván, a terrorcselekményt tényállásának alkalmazását vitatják csupán, kártérítést pedig soha nem kértek.

Az Amnesty International a kezdetektől fogva a terrorcselekményt tényállásának alkalmazását vitatja, azt megalapozatlannak és abszurdnak tartjuk, mert szerintünk az eljárás során megismert bizonyítékok nem támasztják alá a vádat. A kérdőív azon állítása, hogy az Amnesty kártérítést akarna fizettetni a magyar állammal pedig egyszerűen egy nevetséges hazugság.

Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója szerint abszurd, ami történik, a nemzeti konzultáció pedig jól illeszkedik a magyar kormány független civil szervezeteket lejárató kampányába. Hozzátette, hogy a szervezet továbbra is folytatni fogja az emberi jogok képviseletét itthon, a magyar kormány pedig "jobban tenné, ha a valódi problémákkal - például az egészségügy nyomorúságos helyzetével, a szegénységgel és a jogsértésekkel - foglalkozna".

A nemzeti konzultáció kérdéseiről ebben a cikkben írtunk bővebben.