Lázár: Van felelősségünk a menekültekkel szembeni indulatokért

2017.09.28. 14:27

Csütörtök délután már a 99. alkalommal tartja meg Kormányinfóját Lázár János és Kovács Zoltán (elődje Giró-Szász András volt). Lázár a friss foglalkoztatottsági adatok méltatásával kezdte a tájékoztatót; beszámolt arról, hogy a foglalkoztatottak száma 2017 nyarára elérte a 4,4 milliót, ami 68-69 százalékos foglalkoztatottsági rátát jelent, ezzel a munkanélküliség is a rendszerváltás óta soha nem látott szintre süllyedt. Ezzel Lázár János szerint sikerült a 2010-es „egymillió új munkahely”-ígéretet időarányosan – azaz 700 ezer munkahely teremtésével - teljesíteni.

Ezután hosszú külpolitikai felsorolás következett, például Orbán Viktor külföldi útjairól. Előbb azt hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök Lengyelországba azért ment, hogy szolidaritásáról biztosítsa a lengyel kormányt és a kormányzó Jog és Igazságosság az Európai Bizottság jogállamisági eljárásával szemben. Utána azt, hogy Orbán távol-keleti útjáról azt mondta, hogy az nem politikai, hanem gazdasági természetű volt.

Orbán csütörtökön Macedóniába utazik; Lázár szerint az ország kulcsfontosságú Magyarország szempontjából, mivel

az hogy a kapu és kerítés zárva maradjon, mindannyiunknak érdeke, ezért támogat a kormány egy olyan politikai erőt, mely nem nyitja meg a menekültek előtt a balkáni utat.

Orbán Viktor homályos – a szélsőjobboldali AfD-nek is szóló – gratulációját követően Lázár tisztázta, hogy a Fidesz a CDU-nak és a CSU-nak gratulál (ezt a miniszterelnök állítása szerint már levélben is megtette), méghozzá azért, mert „kereszténydemokrata és európai elvek fognak érvényesülni”. De emellett hangsúlyozta, hogy „alapvető magyar érdek, hogy Németországnak stabil kormánya legyen” - ebben a valóban jogos igényben azért van egy csavar, hiszen a stabil kormányzást Angela Merkel valószínűleg az Orbán-kormány legkérlelhetetlenebb ellenfeleivel, liberális és zöldpárti partnerekkel képzeli el.

Lázár az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban nem árult el új részleteket a korábbiakhoz képest, de azt kemény szavakkal:

Ukrajna részéről a nyelvtörvényt egy árulásnak tekintjük.

Mivel Lázár szerint az 1995-ös alapeszerződés óta a két ország kapcsolata jó, és Magyarország egyengette keleti szomszédja előtt az európai integráció útját. Azt is sejtette, hogy Budapest nem gondolkozik közvetlen szankciókban, mivel

Nem kétoldalú, hanem összeurópai vitáról van szó.

Hamarosan jönnek a postaládába a Soros-kérdések

Szeptember 26-án lejárt a kötelező kvótákra szabott határidő, 98 255 helyett csak 29 144 menekültet fogadtak be az uniós országok. Ebből Lázár azt a következtetést vonta le, hogy

a közös migrációs politika bukásra van ítélve.

És a magyar kormány a közös migrációs politikát - például az újabb, önkéntes vállalások szorgalmazását - is elutasítja, mert az nemzetállami hatáskör. Ismertette a Soros-tervról szóló konzultációs „kérdéseket”, melyek „hamarosan minden háztartásba eljutnak”, és melyekről itt olvashat részletesen

Nem a kormány a felelős a menekültellenes indulatokért, ilyen a magyar társadalom

Lázár Jánost a 444 újságírója szembesítette azzal, hogy Őcsényben totális hisztéria tört ki, amikor kiderült, a helyi panziós felajánlására menekülteket pihenhettek volna a vendégházban néhány napig. A panziós meg a civil szervezet el sem mondhatta, mit terveznek. Olyanok hangzottak el, hogy

ezek állatok, nem emberek. Terroristák, robbantani fognak, megerőszakolják a gyerekeket.

A miniszter erre reagálva azt mondja,

Ha többet tudtak volna, kik jönnek, akkor lehet, hogy nem történtek volna rongálások.

És a lakosok körében valószínűleg félreértést szült, kik lesznek a vendégek. Lázár ehhez önkritikusan hozzátette:

Abban lehet felelősségünk, nekem is, hogy amikor politikusként megszólalok, világos különbséget kell tenni bevándorlók, illegális bevándorlók és menekültek között.

De úgy gondolja, a kormány által sorozatban indított menekültellenes kampányoknak nincs szerepe az ilyen incidensekben:

Eleve ilyen a magyar társadalom.

 Lázár a konzultáció "kérdéseivel" kapcsolatban felvetett aránytalanságokra - tudniillik, hogy a kiragadott idézetekkel szemben Soros György valódi elképzeléseit sokkal kevesebben tudják majd megismerni - azt reagálta:

Itt a lehetőség Soros úr előtt, hogy minden magyar háztartásba eljuttassa a véleményét!

És az se lenne ördögtől való, ha Európa közvéleménye után a magyar nyilvánosságot is tájékoztatná elképzeléseiről.

Sunnyogás-szag a Jobbik plakátjai körül

Lázár a kormányhivatalokat felügyelő miniszterként jogszerűnek és fair eljárásnak tartja azt, hogy a kormányhivatalok elkezdték leszedni a Jobbikhoz köthető plakátokat Simicska Lajos által átadott plakáthelyekről. A miniszter szerint

van az egésznek egy sunnyogás-szaga

és nem érti, miért nem lehetett a "jóhiszemű joggyakorlás" szellemében jelezni a kormányhivatalok felé a - valószínűleg a Fidesz által átnyomott plakáttörvény - kijátszására vett 1100 plakáthelyet. 

A harmadik gyerek után egymillióval kevesebb lesz a lakáshitel-törlesztés

Lázár ambiciózus digitalizációs és automatizációs tervet jelentett be, melyek Magyarországot ezen a téren az élvonalba fogják repíteni. De a kormány nem csak digitalizációs és automatizációs tervvel rendelkezik, hanem „komoly demográfiai tervvel is” a népességcsökkenés megállítására ezért született döntés:

A magyar állam 2018 január 1-től egymillió forint törlesztési hozzájárulással jutalmazza a harmadik gyereket vállaló családokat.

Ezt a járási kormányhivatalokon keresztül intézhető el.

A kormány rendezi a kórházak adósságát, de nem most

Kérdésre válaszolva Lázár elmondta, a kórházak korábbi konszolidáció ellenére is növekvő, mára 35 milliárd forintra duzzadt adósságát a kormány rendezni fogja, de a konkrét döntés csak az év végén születik majd meg. A miniszter szerint sok helyen "patriarchális viszonyok érvényesültek", átláthatatlan különbségek vannak azonos szintű kórházak között. A miniszter elmondta, vannak helyek, melyek 20 éve nem kapják meg azt a pénzt, ami nekik járt volna.

Kósa azért kapott egy tárcát, mert...

Lázár János hosszasan magyarázta, miért kellett Kósa Lajosnak egy tárca nélküli miniszteri posztot kreálni a Modern Városok Program felügyeletére. Válaszának lényege az volt, hogy fontos az, hogy az önkormányzati lobbi hangsúlyosabban jelen legyen a kormányzásban - amúgy a belügyminisztériumnál már van egy önkormányzati államtitkárság, de Kósa tárcája inkább a társadalompolitikai víziókat felügyelné.

Gyurcsány alkalmatlan arra is, hogy képviselő legyen

Lázár kérdésre válaszolva sommás véleményt mondott arról, hogy a Demokratikus Koalíció különvéleményt fűzött az ellenzéki választójogi reformtervezethez, mely a kettős állampolgársággal rendelkező, de Magyarországon adót nem fizető emberek választójogát kifogásolta. Elmondta, ő már azt is szégyenteljesnek tartotta, amikor Gyurcsány Ferenc néhány képviselőtársával együtt nem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, a mostani kifogása pedig

önmagában alkalmatlanná teszi arra, hogy parlamenti képviselő legyen.

amúgy tartózkodón bár, de arra utalt, hogy nem lesz arányosítás a rendszerben, arról pedig, hogy megkönnyítik-e a külföldön élő magyar állampolgárok – 2014-re a lehetetlenségig megbonyolított – szavazását, azt mondta:

A választási törvénnyel a választás előtt babrálni kockázatos és veszélyes.

Kovács és a titkos hanggenerátor

A jobbikhoz közeli N1 tévé az addig hallgató Kovács Zoltánt szembesítette saját előadásával, amit a Fidelitas nyári táborában tartott. A Kormányinfón bemutatott - jól hallhatóan titokban rögzített - hangfelvétel szerint Kovács arról számolt be, hogy részt vett egy olyan hanggenerátor bemutatóján, amivel bárkinek a szájába bármilyen hangot bele lehet tenni. Az N1 tévé riportere arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormányszóvivőt miért érdeklik ilyen manipulatív eszközök.

A kormányszóvivő előbb néhány kifogást hozott fel a felvétel minőségével, majd az abszurd kérdésfelvetéssel kapcsolatban, de elárulta azt, hogy a Verge egyik cikkéről beszélt, ami a képmanipuláció új lehetőségeiről szól.