Tragédiába torkollott a falunap Csólyospáloson

D KZG20160526007
2017.09.28. 10:06 Módosítva: 2017.09.28. 10:39

Egy magyar és három román állampolgár tavaly júliusban Csólyospáloson a falunapi rendezvényen a szomszéd falubeliekkel összetűzésbe keveredett. Bosszúból fakaróval rátámadtak a hazafelé tartó sértettekre, és egyiküket életveszélyesen megsebesítették. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés, súlyos testi sértés és csoportosan elkövetett garázdaság miatt emelt vádat - közölte az ügyészség. 

A 16, 17 és 25 éves román férfiak 21 éves magyar társukkal 2016. július 30-án este a csólyospálosi falunapi rendezvényen szórakoztak, táncoltak, iszogattak. A 16 éves vádlott odament a közelben a barátnőjével táncoló 21 éves forráskúti férfihez, és megfogta a nő derekát. Ezt látva a nő barátja a vállával meglökte a fiatalt, aki ekkor elment, de pár perc múlva a 25 éves román testvérével tért vissza. Ő ököllel a forráskúti férfira támadt, és fejét a hóna alá szorítva ököllel arcon és állon ütötte. A férfi 34 éves unokatestvére a segítségére sietett, de közben a román férfiak anyja is megjelent, hogy szétválassza a verekedőket. A forráskúti férfi állkapcsa eltört, nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

A verekedés után a forráskúti férfi és baráti társasága úgy döntött, hogy hazamennek Bordányba. Az autóba nem fértek be mind, ezért a 34 éves bordányi férfi és egyik barátja a bolt előtt várták, hogy visszajöjjön az autó.

Ezalatt a román férfiak szintén otthagyták a falunapi rendezvényt, és otthon beszámoltak a verekedésről. A 25 éves román férfi kitalálta, hogy menjenek vissza, és álljanak bosszút, így elindultak a sportpálya felé. Útközben meglátták a hazafelé tartó társaságot, és a fák mögül kilesték, amint az autóba beszállnak, és hogy az ott maradó két férfi a bolt előtt marad.

Ekkor a 17 és 25 éves román férfiak a 21 éves magyar társukkal együtt megindultak a bolt előtt várakozó két férfi felé, közben egy virágágyásból kihúztak két fakarót. A bolt előtt várakozó 34 éves bordányi férfi meglátta korábbi támadóit, és barátjával elindult Forráskút felé. A támadók utánuk futottak.

A 25 éves román férfi utolérte a menekülés közben lemaradó sértettet, és a karóval nagy erővel a  sértett fejére sújtott, a karó kettétört. Ezután a 25 éves román férfi megindult a 34 éves bordányi után is, és a törött karóval közepes erővel a bordányi férfi fejére ütött, majd megpróbálta még egyszer megütni, de a sértett védekezett, ezért a második ütés a karját érte. Ekkor a 25 éves román férfi kirúgta a sértett alól a lábait, aki a földre zuhant. A közben odaérő 17 éves román fiatalkorúval együtt többször megrúgták a földön fekvő férfit.

A fakaróval elsőként megütött férfit a román férfiak 21 éves magyar barátja időközben utolérte, és a kezében lévő 140 cm hosszú fakaróval nagy erővel ő is fejbe vágta. Összeesett, eszméletét elvesztette, de a támadó még egyszer belerúgott a földön fekvő sértettbe. Ez még mindig nem volt elég, mert a 25 éves román férfi is odament a földön eszméletlenül fekvő sértetthez, és pofon ütötte.

Életveszélyesen megsérült, többszörös koponyatörést és az agyállomány több kisgócú vérzéses zúzódását szenvedte el.

A fakaróval támadó két férfinak életveszélyt okozó testi sértés miatt, a 25 éves román férfinak súlyos testi sértés és csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt is felelnie kell. A főügyészség súlyos testi sértés és minősített garázdaság, a falunapon dulakodó másik társaság két tagjával szemben minősített garázdaság miatt emelt vádat.