Pegaclone-tól rángatóztak a fiatalok az 1-es villamos megállójában

2017.09.29. 09:12 Módosítva: 2017.09.29. 13:32

Zacher Gábor, toxikológus, a Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa az M1-en elmondta, egy pegaclone nevű szintetikus marihuánát fogyasztottak  azok a fiatalok, akik magatehetetlenül rángatóztak és üvöltöztek az 1-es villamos egyik megállójában. Ennek a szernek a hatáserőssége 30-szorosan meghaladja a természetesét. Ezt hívhatják az utcán varázsdohánynak (varázspornak az anyagot, amivel átitatják). Ebben a cikkben olvashatnak arról, hogy akár két slukktól is elájulnak, és ahogy beszívják, mozdulni sem tudtak tőle. A használók padokra dőlve, eszméletvesztés közeli állapotban, elernyedve ülnek, feküdnek tőle, vagy épp rángatóznak, és tulajdonképpen zombivá válnak.

Több új drog mint gyógyszer

Zacher arról számolt be, hogy az elmúlt három évben több mint 250 új tudatmódosító hatású hatóanyag jelent meg a drogpiacon, ami meghaladja a kifejlesztett gyógyszermolekulák számát. Dömpingszerűen árasztják el a piacot a szintetikus marihuánaszármazékok, a halicinogének, a stimulánsok, az LSD és ketamin analógok, amit a szegényebb rétegek fogyasztanak. Ezzel együtt sokszor fogalmuk nincs a fogyasztóknak, hogy mit használnak.

Egy "biofüves" cigaretta csak 300-400 forintba kerül, és egy hétvégén 300 ezren használnak tudatmódosító szert Magyarországon - közölte Zacher.

A toxikológus szerint a magyar fogyasztást sokszorosan meghaladja néhány más európai országban a droghasználat, Csehország például Európa metamfetamin ellátója.

Zacher úgy véli, a fogyasztás visszaszorítása alapvetően törvényekkel, a jog eszközével nem érhető el, ehelyett a prevenció a megoldás, az értékrend megváltoztatása és jövőkép biztosítása a fiatalság számára. Ez viszont egy fél emberöltőt vesz igénybe - fogalmazott.

Zacher szerint az orvosi, gyógyítási célú marihuána legalizálása hamarosan Magyarországon is a figyelem középpontjába kerül.