1000 tonna szemetet hagyott a lungo dromos politikus cége a falu szélén

2017.09.30. 12:20
Öt éve áll hatalmas halmokban és rohad a szemét Egyházasharasztiban, a baranyai faluba a volt fideszes képviselő, Lungo Drom-alelnök, Farkas Flórián-szövetséges Berényi László cége vitette a hulladékot szabálytalanul – derül ki a Magyar Narancs riportjából.

Negyventonnás teherautók vitték 2012-ben a hulladékot Egyházasharasztiba, összesen 950 tonnányit. A szemetet vízbázis fölé, patak és szántóföld közé tették le, egy részét már földbe mosta az idő, emiatt ma már többen csak palackos vizet mernek inni – állítja a cikk, melyben minden érintettet igyekeztek megszólaltatni, de nem mindenki állt kötélnek. Aki azonban igen, mind azt állítja, hogy ő nem tehet az öt éve változatlan helyzetről.

szemet
Fotó: Katus Eszter / Magyar Narancs

Az egyik főszereplő Berényi László roma politikus, volt fideszes országgyűlési képviselő, az ORÖ alelnöke. Az ő tulajdonában álló Berényi Hulladékhasznosító Kft. szállította ide 2012 elején a hulladékot, állításuk szerint a dunaújvárosi papírgyárból, azzal az elgondolással, hogy majd egy helyi brikettüzemben és a cementgyárban hasznosítják újra. Ebből nem lett semmi, Berényi szerint azért, mert az akkori polgármester ellehetetlenítette a projektet – helyben viszont úgy gondolják, ez eleve csak blöff volt, szó sem volt semmiféle brikettüzemről, és Berényiék nem is csak azt (papírhulladékot) hoztak, amire eredetileg volt engedélyük, hanem mást is.

Berényi László
Berényi László
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az biztos, hogy a Környezetvédelmi Felügyelőség eljárást indított, mert a szemetet a faluba hozó kft. nem az engedélyek szerint végezte a hulladékkezelést, a Baranya Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatósága pedig azt mondja, az ügyben jelenleg is folyik egy eljárás, többször jártak a helyszínen, és bírságot is kiszabtak – a helyiek azonban úgy érzik, senki nem foglalkozik komolyan az üggyel, magukra hagyták őket a problémával.

Egy ekkora szeméthalom szakszerű szétválogatása és megfelelő elhelyezése összesen több mint 80 millió forintba is kerülhet a Magyar Narancs információi szerint. Úgy tűnik, hogy 

a közel ezer tonna szemét a 280 fős falu nyakán marad addig, amíg az eső végleg bele nem mossa a talajba, vagy amíg valaki újra pénzt nem lát benne.