Béla
4 °C
15 °C

Nézőpont Intézet: Nem változott a pártok támogatottsága

2017.09.30. 09:45
A kormányközeli kutatóintézet szerint a kormánypártok fölénye változatlanul jelentős, a baloldali pártok népszerűsége pedig csupán hibahatáron belül változott.

A Nézőpont szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye hasonló következtetésekre jutott, mint a Medián eheti vizsgálata, még ha nem is mindenben egyeznek az eredmények.

A Nézőpont szerint a kormánypártokat negyedik hónapja a teljes felnőtt népesség 30 százaléka támogatja, a Jobbik továbbra is 11 százalékon áll, míg az MSZP hibahatáron belüli, 1 százalékpontos csökkenéssel 6 százalékot ért el. A DK-val 4 százalék, az Együttel és a Magyar Liberális Párttal pedig 1-1 százalék szimpatizál, tehát mindkét párt támogatottsága változatlan. Az LMP tábora hibahatáron belüli, 1 százalékpontos erősödéssel 3 százalékon, a Momentum 2, a Kétfarú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll - írták.

A választási részvételüket biztosra ígérők körében a Fidesz-KDNP 43 százalékot, a Jobbik - hasonlóan a 2014-es választási eredményéhez - 21 százalékot ért el az előző havi 22 százalék után. Ezen a bázison az MSZP veszített egy százalékpontot, így a listás szavazatok 11 százalékát szerezné meg, míg a DK 8, az LMP pedig 6 százaléknyi voksot kapna. Utóbbi két párt eredménye egy-egy százalékpontos növekedést jelent egy hónap alatt. A Momentum a múlt havi 5 százalék után 4 százalékon, az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt változatlanul 2-2 százalékon, a Liberális Párt továbbra is 1 százalékon, a Párbeszéd 1 százalékon áll a felmérés szerint.

A személyes közvélemény-kutatás szeptember 1-20. között készült 2000 ember megkérdezésével.