Gyurcsányék nem várnak tovább: önálló listával indulnak

2017.09.30. 09:42

Nem meglepő, de az összefogás-történet szempontjából elég fontos döntést hozott a Demokratikus Koalíció elnöksége. Eszerint

a DK önálló listát állít a 2018-as választásra. A párt listáját Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti.

Mindez azt jelenti, hogy a DK elnökségi szinten utasította vissza Botka László hétfői ajánlatát a közös listáról. Gyurcsány koordinálta jelöltállítást javasolnak, vagyis hogy külön listák legyenek, és a 106 egyéni jelöltről legyen csupán megállapodás. Maximum erről folytat tárgyalásokat a DK. "A választási győzelem egyetlen szervezeti előfeltétele, hogy az egyéni választókörzetekben egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben" - írta a párt a közleményében.

Gyurcsányék azért az MSZP-nek is szépen odaszúrnak. A közlemény ugyanis úgy kezdődik, hogy

a DK sajnos már nem tudja követni az MSZP álláspontjának változásait a demokratikus ellenzék választási együttműködésével kapcsolatban.

Amit viszont látunk, az sok esetben nem találkozik a mi véleményünkkel, kultúránkkal és szerintünk ellentétes a demokratikus ellenzék és a remélt új köztársaság érdekeivel. Sajnáljuk."

A DK ezért a továbbiakban nem folytatja "a közös listáról az MSZP által elindított vég nélküli vitát, amely kilenc hónap alatt odáig sem jutott, hogy akár egyetlen hivatalos tárgyalás lett volna az ellenzéki pártok között."

Mindez tehát azt is  jelenti, hogy Botka László elképzelése így aligha valósulhat meg.

Az MSZP még mindig közös listát akar

Közleményben reagált az MSZP a DK döntésére. Eszerint "Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció évek óta másról sem beszél, mint az összefogás szükségességéről. Ehhez képest Gyurcsány Ferenc ma bejelentette, hogy hátat fordít az ellenzéki tárgyalásoknak, és önálló listát állít a 2018-as választásokon."

A szocialisták szerint a DK álláspontja megváltozott (miközben Gyurcsány hónapok óta a külön lista-közös egyéni jelöltek változatot mondja), de az MSZP kitart a közös lista mellett. "Az MSZP szerint az országot szétrabló Fidesz-kormány leváltásához közös miniszterelnök-jelöltre, közös ellenzéki listára, és mind a 106 választókerületben egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség a két szélsőjobboldali párt, a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben."