Botka László kiszállt: lemondott a miniszterelnök-jelöltségről

2017.10.02. 09:00 Módosítva: 2017.10.02. 09:26
 • Botka László lemondott hétfő reggel az MSZP miniszterelnök-jelöltégéről.
 • Döntését azzal indokolta, hogy "a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán- rezsim parlamenti padsoraiban."
 • Szerinte a politikai maffia behálózta a demokratikus ellenzéket, "benne sajnos a saját pártomat is".
 • Ujhelyi István ezután bejelentette, hogy lemond az MSZP alelnöki posztjáról, mert nem vállal felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért.  
 • Ujhelyi szerint a Botka elleni "puccs" elérte a célját.
 • Az MSZP elnöke, Molnár Gyula szerint Botka azért állt félre, hogy ne legyen ő az akadálya az ellenzéki összefogásnak "az MSZP új lehetőséget kapott".
 • Az MSZP elkezdi a tárgyalásokat a többi párttal, és először az egyéni jelöltekről akar megállapodni.

Ma lemondtam az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről

- közölte Botka László hétfő délelőtt egy médiának is kiküldött körlevélben. 

"Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és -  számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani" - írta a médiának küldött levelében.

Botka nem nevezte meg egyelőre, melyik párttársaira gondol, akik nem akarják leváltani Orbán Viktort. 

Botka: Az ellenzék nem akar nyerni 2018-ban

Botka a lemondását indokló levelében sem nevezett meg senkit, de azt írta: "Sajnos hibáztam, mert nem gondoltam, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán- rezsim parlamenti padsoraiban."

Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is

- kemény szavak ezek Botkától, aki eddig az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, sokáig a párt választmányi elnöke.

Botka azt is írta, "hibáztam, mert alulértékeltem a Fidesz aljasságát, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást. Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését."

Ujhelyi lemondott az alelnökségről

Botka bejelentése után közleményben jelentette be Ujhelyi István, hogy lemond a párt alelnöki posztjáról. "Méltatlan és számomra vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik. Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba. Ezt eddig is sejtettük, de őszintén hittem, hogy magunk mögött hagyva eddigi hibáinkat győzhetünk felettük.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott „puccs” eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak.

"Bocsánatát és megértését kérem a párttagoknak és választóinknak, de pártvezetőként nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért. Nagyon szeretném, ha ez a mozgalom újra Magyarország történelmét formálni képes erővé emelkedne" - írta Ujhelyi, aki szintén szegedi, és Botka régi, nagy szövetségese.

Molnár Gyula új lehetőségről beszél

Molnár Gyula MSZP-elnök délelőtt tartott sajtótájékoztatót, és ezen igyekezett úgy értelemzni a történéseket, hogy Botka azért állt félre, hogy ne legyen ő az akadálya az ellenzéki összefogásnak. Molnár egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy "az MSZP új lehetőséget kapott".

Szomorú pillanat ez, ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni.

Molnár bejelentette, hogy az elnökség a következő dolgokról döntött:

 • tárgyalódelegáció áll fel, amelynek tagjai Molnár Gyula és Hiller István mellett Tóth Bertalan frakcióvezető lesz.
 • Haladéktalanul megkezdik a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal.
 • Először az egyéni kerületekben kell megállapodni, utána lehet a listáról egyeztetni.
 • Még idén kongresszust tart az MSZP, ezen hagyják jóvá a jelölteket.
 • A választási kampányt mostantól maga Molnár Gyula vezeti, ő lesz az úgynevezet országos választási bizottság elnöke.

A többi párt vezetői, politikusai is reaáltak a hírre, ebben a cikkünkben találja ezeket.

A bejelentkezéstől a lemondásig

Botka László tavaly decemberben jelentkezett be, hogy szeretné leváltani Orbán Viktort, és vállalná az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget. Az MSZP elnöksége ezután melléállt, majd májusban a párt kongresszusa szinte egyhangúlag meg is választotta kormányfőjelöltnek.

Botka már az elején jelezte, hogy nemcsak az MSZP-t, hanem az egész demokratikus ellenzéket szeretné képviselné. Éppen ezért feltételekhez kötötte a jelöltségét: a szövetséges pártokkal közös programot, közös jelölteket és közös listát akart, amelyen nem szerepel Gyurcsány Ferenc.

Ez a kijelentése már előre bekódolta a harcát a DK-val, amellyel tárgyalni sem volt hajlandó, ameddig Gyurcsány ragaszkodik a listás helyéhez. Botka helyzetét nehezítette, hogy más szövetséges pártokat sem sikerült megnyerni. Az LMP és a Momentum külön akar indulni, az Együtt csak választókerületi szinten akar koordinálni, a Párbeszéd pedig csak teljes ellenzéki megállapodás esetén állt volna Botka mellé.

Botka gondjait tovább növelték az MSZP-n belüli harcok. Nyáron a plakáttörvény megszavazásának terve miatt volt konfliktusa a pártvezetőkkel, aztán következett Molnár Zsolt leárulózása. Múlt héten pedig Lattmann Tamás borított, miszerint felkérték őt az MSZP vezetői korábban miniszterelnök-jelöltnek, és előjött Tarjányi Péter mozgalma, amely Botka félreállítását tűzte ki célul.

Botka múlt héten ajánlatot tett hat pártnak, miszerint fogjanak össze, induljanak közös listán közös jelöltekkel, cserébe az MSZP biztos parlamentbe jutást tud biztosítani. Botka ajánlatát minden párt visszautasította (Fodor Gáborékon kívül), a hétvégén pedig erős szögek kerültek a teljes összefogás koporsójába: az LMP megválasztotta miniszterelnök-jelöltnek Szél Bernadettet, a DK elnöksége pedig arról döntött, hogy saját listát indít, és csak az egyéni jelöltekben nyitott a tárgyalásokba. Botka stratégiája ezzel végleg összeomlott.