Szanyi Tibor: Botka összeszarta magát, és hazaköpköd

DSC 5714
2017.10.02. 11:04

Természetesen felpezsdítette a politikai életet Botka László lemondása, a pártok, pártvezetők folyamatosan reagálnak a hírre. Néhány fontosabbat/érdekesebbet emelünk ki (időrendi sorrendben):

A baloldali pártvezetők közül Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje volt a leggyorsabb, ezt írta ki a Facebookra: „Sajnálom Botka László lemondását! Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak, békére és együttműködésre van szüksége.”

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a Tumblr-oldalán azt írta: „Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd.”

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt sajnálja, hogy nem jön össze a Vona–Botka-vita, amelyet este rendeztek volna. „Ma vitára készültem. Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma... Így nincs kivel. Két dolgot tudok mondani: egyrészt sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam ezt a beszélgetést. Másrészt Orbán Viktor irányába továbbra is áll a kihívásom.”

Dúró Dóra (Jobbik): „Az MSZP ezzel hivatalosan is megszűnt a baloldal vezető ereje lenni – a teljes összeomlás szélén a szocialisták.”

Hajnal Miklós (a Momentum szóvivője)A Momentum Botka László távozásával megerősítve látja korábbi álláspontját: nem a folyamatos összefogás-diskurzus, nem a politikai elit önmagával való foglalkozása érdekli a választókat. Botka szerint a politikai maffia behálózta az ellenzéket, beleértve az MSZP-t is. A Momentum többek közt ezért is jött létre: hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik abban hisznek, hogy Magyarországnak egy új politikai generációra van szüksége. Olyanra, amely szakít az elmúlt 27 év berögződéseivel.”

Fidesz-frakció: „Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a Bajnai-megszorításokat, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól. Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek. A baloldalon semmi sem változik.”

Gréczy Zsolt (DK-szóvivő): "A demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben ilyen zavar van." Sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. "Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített." A Demokratikus Koalíciónak nem lesz miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője Gyurcsány Ferenc személyében. Szerinte egyetlen demokratikus ellenzéki pártról sem feltételezi, hogy része lenne a Botka László által emlegetett politikai maffiának, ha "van egyáltalán ilyen".

LMP: " Botka László lemondása nehéz pillanat személyesen neki és pártjának is, amely az MSZP belügye, és ezt az LMP tiszteletben tartja. A Szél Bernadett által vezetett LMP folytatja a küzdelmet az Orbán-kormány ellen, fellép a társadalmi igazságosságért és képviseli azokat, akik a mai napon csalódtak."

Együtt: "Az Együtt tudomásul veszi Botka László visszalépését. Meggyőződésünk, hogy Orbán legyőzéséhez megújulás és együttműködés kell. Az Együtt továbbra is hisz az Új Pólus listájában és abban, hogy egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt induljon minden egyes egyéni választókerületben, ahogyan azt az elmúlt hónapokban mindvégig hangoztattuk. A mai fejlemények tükrében Juhász Péter, az Együtt elnöke újra megerősíti meghívását, szerdán várja az Új Pólus pártjait megbeszélésre, hiszen most még nagyobb felelősségük van abban, hogy 2018-ban közösen leváltsák Orbán Viktort."

Nyitókép: Szanyi Tibor (Bődey János/Index)