Eldőlt, megváltozik Csongrád megye neve

2017.10.03. 10:26 Módosítva: 2017.10.03. 12:59

A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, miután a parlament a megyejegyzék megváltoztatásáról döntött kedden.

cson
Fotó: Kispala1994 / Indafotó

A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba.

A javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltánnal közösen nyújtotta be. Lázár korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, mivel a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

Az 1030-ban alapított Csanád megye 1920 után az ország közepéből a szélévé vált, az országhatárt megváltoztató erőszakos trianoni diktátumon túl pedig a tanácsrendszer is pusztítást jelentett a térségnek.

A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

Erről döntött még a parlament 

  • Kihirdethetik a Maryland Állammal kötött felsőoktatási megállapodást, ami  biztosítja a McDaniel College további magyarországi működését. A módosított felsőoktatási törvény ugyanezt a feltételt írja elő a Közép-európai Egyetemnek (CEU), valamint a  Boston University  nálunk működő képzésének, illetve egy-egy  kínai, thaiföld és malajziai felsőoktatási intézmény itteni kihelyezett képzésének. 
  • Törvénymódosításokat fogadtak el, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság beolvadhasson a Magyar Államkincstárba. A kormány tavaly nyáron döntött az összevonásról, amelynek határideje idén november 1-je.  
  • Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar lesz a neve a kormánytisztviselői karnak. A parlament több, pontosító módosítást fogadott el a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényen.  
  • Illetékmentesen lehet bejegyezni a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket. Eddig 100 ezer forintos illetéket kellett fizetni ezután.
  • Uniós állampolgár is lehet közjegyző Magyarországon. A jövőben bármely uniós, az Európai Gazdasági Térség országában, valamint Svájcban élő állampolgár is közjegyzővé válhat Magyarországon. Az országgyűlés az Európai Bíróság ezzel kapcsolatos februári döntésének tett eleget. 
  • Az ügyvédi kamara által létrehozott Központi Végrendeleti Nyilvántartás adatai átkerülhetnek a közjegyzői kamara által kezelt Végrendeletek Országos Nyilvántartásába. Így a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzők is hozzáférnek annak tartalmához.
  • Külön törvény született a bírósági polgári nemperes eljárásokról. A törvény január elsején lép hatályba.
  • Egyszerűsödik a  a találmányoknál egyszerűbb műszaki fejlesztéseknek számító  használati minták oltalmának szabályozása .
  • A parlament elfogadta a bolgár, a ciprusi és az olasz kormányokkal kötött, a titkos adatok cseréjéről és védelméről szóló egyezményeket, továbbá az Észt Köztársasággal létrejött, kettős adóztatást elkerülő megállapodást.