Simicska valamit jelezni akar

2017.10.03. 10:25

Simicska Lajos, az ország egyik legismertebb oligarchája, Orbán Viktor korábbi legszorosabb szövetségese, majd 2015 februárja óta legádázabb ellenfele ma hajnalban ismét gecinek nevezte Orbánt. Több jel alapján is egyértelműnek tűnik, hogy Simicska átgondolta, mit csinál.

 • A hajnali plakátos akcióról fényképek készültek: roppant valószínűtlen, hogy ez a milliárdos szándéka ellenében történt volna.
 • A hengeres plakátfelületre a felirat gondosan úgy lett felfújva, hogy lefényképezve minden betű látszódjon.
 • A fotók gyorsan megjelentek a (Simicska médiaérdekeltségébe tartozó) Helyi Válasz Facebook-oldalán: ez azt erősíti, hogy Simicska eleve nyilvánosnak szánta az akcióját.
 • A Helyi Válasz posztjára Simicska egyik közvetlen munkatársa hívta fel reggel a figyelmünket.
 • Később Simicska környezetében kérdésünkre megerősítették, hogy valóban az történt, amiről a Helyi Válasz beszámolt.
 • A sajátos akció annyiban is jól átgondoltnak tűnik, hogy Simicska nem keverte magát bajba: a saját cége üres plakáthelyére grafittizett, így legfeljebb magának okozott kárt, a garázdaság pedig akkor állna fent, ha erőszakoskodott volna az akció során.

Az ügy előzménye, hogy nyár elején a kormánytöbbség a városképvédelmi törvénybe rejtve – valószínűleg alkotmányellenes módon – szigorított a köztéri politikai plakátok szabályozásán.

Hogy ezt a szabályt kijátsszák, a Jobbik 1100 saját plakáthelyet vásárolt vélhetően Simicska cégeitől, és ezeken a múlt héten új, a kormányoldal vezető figuráit támadó kampányt indított. Ezzel párhuzamosan a továbbra is a Simicska-cégekhez tartozó plakáthelyeken ismeretlen megrendelő a Jobbikéra rímelő plakátjai jelentek meg.

A kormányhivatalok mindkét típusú plakátokat elkezdték leszedetni, és bírságot helyeztek kilátásba. Erre Simicska a múlt héten bejelentette, hogy cégei a továbbiakban nem adnak helyt politikai reklámoknak.

Simicska ezzel a lépéssel egyértelműen azt üzente, hogy nem felelős a Jobbik kampányáért. Épp ezért meglepő, hogy pár nappal később ismét vulgáris, politikai tartalmú üzenetet "tett közzé", garantálva az azonnali visszatérést a címlapokra.

Ha elfogadjuk, hogy Simicska akciója nem a pillanat hevében született, hanem valami előre átgondolt célja van, már csak az a kérdés, hogy mégis mi. Három dolog merül fel.

 1. Csupán a frusztrációját akarta levezetni, amiért plakátügyben kénytelen volt hátrébb lépni. Csakhogy a visszalépést bejelentő múlt heti közleménye teljesen higgadt hangvételű volt.
 2. Azt akarhatta megmutatni, hogy bár plakátügyben csatát vesztett, továbbra sem fél Orbántól, és azt tesz, amit akar. Mivel Simicska az egyetlen ember, aki annyira elhidegült a kormányfőtől, hogy az esetleg birtokában lévő kompromittáló információkkal komolyan árthat neki, az üzeneteit vélhetően a Fideszben is komolyan veszik. Erre utal, hogy a kormány által irányított lapok hosszú ideig nem számoltak be Simicska akciójáról.
 3. Simicska arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az üres plakáthelyeire mindenki azt firkál, amit akar.


 • Hírek
 • Bankszámla