Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az első menstruációról sokan, az első magömlésről alig beszélnek a neten

2017.10.04. 08:28
A gyerekek főként a neten beszélgetnek a testüket érő változásokról. Az első csók, az első szerelem, az első szexuális együttlét, az első menstruáció, az első magömlés témáit vizsgálta meg a neten a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle.

A kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyit, hol és hogyan foglalkoznak a magyar nyelvű weboldalak az első csókkal, első szexszel, első szerelemmel, és mi jellemzi az első menstruációról vagy az első magömlésről szóló netes említéseket, írja a Hintalovon Alapítvány sajtóközleménye.

A kutatás főbb megállapításai ezek voltak:

  • A lányos témák sokkal több figyelmet kapnak, mint a fiúsak.
  • A fiúk nemi érése (pl.: az első magömlés) a neten is tabu.
  • Kevés a cikk, viszont a névtelenséget biztosító oldalakon (fórumokon, közösségi oldalakon, vlogger és blogger csatornákon) rengeteg az információkérés és a személyes tapasztalatcsere.
  • A neten az „első szerelem” és az „első szex” témája összesen nem kap annyi említést, mint az „első csók”. Ez érdekli legjobban a nethasználókat.
  • A félelem és az aggodalom, illetve az erőszak állandó kísérője a gyerekek szexualitásával összefüggő netes megjelenéseknek.
  • Az első menstruációt sokkal több negatív érzelem, gondolat kíséri, mint az első magömlést.

A kutatás eredményei megerősítik az alapítvány szerint, hogy a gyerekek a weben teszik fel a legkönnyebben a szexualitással, szerelemmel összefüggő kérdéseiket.

Nem véletlen, hogy ezt vizsgálta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, ugyanis a szervezetnek van egy online szexedukációs programja: a Yelon.hu weboldal és a Yelon mobilalkalmazás. A Yelon tartalmai olyan biztonságos, tematikus, szakmai, de közérthető segítséget nyújtanak a 10–18 éves fiúknak és lányoknak, amit a weben magyar nyelven máshol általában nem találnak meg. A program része egy olyan ingyenes chatszolgáltatás is, ahol a 10–18 éves gyerekek név nélkül tehetik fel a szexualitással összefüggő kérdéseiket.