Tarlós vállalhatatlannak tartja a környezetbarát nyomvonalat a Rómain

DMOHA20170927009
2017.10.04. 08:35 Módosítva: 2017.10.04. 08:36

A csillaghegyi öblözet árvízvédelménél nem vállalható, hogy a Nánási út-Királyok útja és a Duna-part közötti hetvenhektáros terület védelem nélkül maradjon - idézi az MTI Tarlós István főpolgármestert, aki a TV2 Mokka című műsorában beszélt a Rómain építendő árvízvédelmi gátról.

A főpolgármester bravúros kommunikációs szlalomozásának legújabb állomása tehát egyértelmű kinyilatkoztatás  a közvetlenül a Duna-parton épülő védmű  mellett.

Ez az a rész, amit illegálisan építettek be az elmúlt évtizedekben, az a terület, amit a Duna rendes áradásaival tart életben, fákkal, vadállatokkal együtt. Hogy a természetes fauna és flóra megmaradjon, környezetvédők - akiket a betelepülők simán lezsidóztak - egy másik védvonalat javasolnak, 200 méterre a parttól:  Nánási út-Királyok útja környezetében.

Tarlós szerint ez utóbbi védvonal következménye az lenne, hogy 

az 1914 óta beépülő hetven hektár teljesen védtelenül marad.

Ezt Tarlós a maga és a fővárosban nevében sem szeretné felvállalni. A főpolgármester szakértői véleményeket is idéz  a maga álláspontjának védelmében, amik szerinte többségben vannak az ellenzőkhöz képest. Azt mondta: "nem szeretnénk vállalni, merthogy felépítünk egy drága védművet, és hetven hektáron a világon minden védtelen marad".

Tarlós szerint az árvízvédelmi beruházás több mint húszmilliárd forintba kerül. A III. kerület javaslatáról szólva, amely szerint ugyancsak a part mentén, de a magántelkek kerítésének a nyomvonalában lenne a védmű, 6-8 méterrel feljebb mint a jelenleg tervezett, Tarlós István elmondta: az érintett 80 magántelekből 8-10 métert el kellene venni, és ennek a költségesebb és időveszteséggel járó változatnak akkor lenne értelme, ha a civilek is elfogadnák.