Szigorítják a buszos kirándulások szabályait

2017.10.04. 14:07

A jövő évtől több ponton szigorodnak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok - jelentette be Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. 2018-tól miniszteri rendelet írja majd elő, hogy

  • a külföldre tartó iskolai buszos kirándulásokon a sofőrök este 11 és másnap hajnal 4 óra között nem vezethetnek, és ezt a pihenőidejüket is a buszt elhagyva kell eltölteniük.
  • 13 évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást tartani
  • minden intézmény csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, ami garantálja, hogy a sofőrje nem szenved a közlekedést veszélyeztető alvászavarban.

Frissítés 2017.10.19-én: Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, annak pontos szövegét itt tudja elolvasni.

A januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbalesetre válaszolva hozták létre a szigorúbb szabályokat, az Egyesült Államokban közlekedő iskolabuszok mintájához hasonlóan.

Tízparancsolat

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bemutatta szervezetük új autóbuszos közlekedésbiztonsági kézikönyvét, amit a napokban az iskolákba is eljuttatnak. Az Emmi ajánlásával és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával megjelent kötet címe "Az autóbuszos utazás tízparancsolata". A kiadvány azt tanácsolja például a kirándulások szervezőinek, hogy minden esetben válasszanak megbízható szolgáltatót, ne spóroljanak a biztonságon, készüljenek pontos utaslisták.

A NiT Hungary készített egy a "A busz nem játszótér" című szórólapot is, ami a kisebbek figyelmét külön felhívja arra, hogy a buszos utazáson ülve, a biztonsági övet bekapcsolva tartva kell maradni, és menet közben nem szabad zavarni a sofőröket.