Újra van Együtt–PM szövetség

2017.10.04. 11:13

A Párbeszéd Magyarországért készen áll, hogy az Együttel közösen induljon el a 2018-as választáson – jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke Juhász Péter Együtt-elnökkel tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Az még nem dőlt el, hogy pontosan hogyan fog kinézni ez a közös indulás, „a formáról a következő hetekben egyeztetünk” – mondta Szabó, de gyaníthatóan közös listán, közös jelöltekkel fog indulni a két párt.

Lehetséges a közös lista 

– mondta Szabó, ám ezt a két párt döntéshozó szerveinek kell jóváhagyniuk, ezért nem tudnak bejelenteni erről semmit.

Szabó Tímea és Juhász Péter
Szabó Tímea és Juhász Péter
Fotó: Soós Lajos

Ráadásul a két párt együtt szeretne tárgyalni a többi ellenzéki párttal az együttműködésről. Juhász Péter ugyanis azt mondta, hogy „ez a kör bővülhet”, ki kell nézni a saját fejünkből, együtt kell működni a demokratikus pártoknak”. Vagyis nem tett még le az új pólus megalakításáról.

Az LMP és a Momentum nem ment el

Az LMP és a Momentum viszont nem ment el a szerdai egyeztetésre. Szabó Tímea ugyanakkor azt mondta, hogy ezekkel a pártokkal is szeretnének koordinálni, mert „minél szélesebb választási szövetséget” szeretnének létrehozni.

A két pártvezető szerint szeretnék visszaadni „a kormányváltás reményét”, és ehhez 106 körzetben egyetlen demokratikus ellenzéki jelöltre van szükség. Aki erre nemet mond, erre a koordinálásra, hogy legyen esély az egyetlen jelöltre, nem a kormányváltásért dolgozik – jelentette ki Szabó.

Aki 2022-re készül, azokra 2022-ben szavazzanak. Mi az Együttel 2018-ra készülünk

– tette hozzá, utalva ezzel a Momentum elnökének egy korábbi (azóta árnyalt) kijelentésére, miszerint a Momentum 2022-re készül.

Együtt, külön, együtt

Az Együtt–PM szövetség még a 2014-es parlamenti választások előtt jött létre. A PM ekkor kötött szoros partnerséget Bajnai Gordon pártjával, az Együttel. Bajnai aztán kiszállt a politikából, az önkormányzati kampányban pedig szembekerült egymással a két párt vezetése. Szigetvári Viktor kezdeményezte ugyanis Falus Ferenc visszaléptetését a főpolgármester-jelölti posztról, amivel a PM nem értett egyet, a kampány utolsó napjaiban nem is támogatta Bokros Lajost.

Ekkor jelentette ki Szigetvári Viktor az emlékezetes mondatot, hogy „a PM-mel én akkor tudom folytatni a közös utat, ha valaki kihúzza azt a kést a hátamból." Karácsony Gergely úgy reagált, hogy ő szeretné kihúzni a kést. Ám a 2014. novemberi PM-taggyűlés mégis úgy határozott, hogy a párt önállóan folytatja. Ekkor hivatalosan is megszűnt az Együtt és a PM közötti együttműködés.