Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra van Együtt–PM szövetség

2017.10.04. 11:13

A Párbeszéd Magyarországért készen áll, hogy az Együttel közösen induljon el a 2018-as választáson – jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke Juhász Péter Együtt-elnökkel tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Az még nem dőlt el, hogy pontosan hogyan fog kinézni ez a közös indulás, „a formáról a következő hetekben egyeztetünk” – mondta Szabó, de gyaníthatóan közös listán, közös jelöltekkel fog indulni a két párt.

Lehetséges a közös lista 

– mondta Szabó, ám ezt a két párt döntéshozó szerveinek kell jóváhagyniuk, ezért nem tudnak bejelenteni erről semmit.

Szabó Tímea és Juhász Péter
Szabó Tímea és Juhász Péter
Fotó: Soós Lajos

Ráadásul a két párt együtt szeretne tárgyalni a többi ellenzéki párttal az együttműködésről. Juhász Péter ugyanis azt mondta, hogy „ez a kör bővülhet”, ki kell nézni a saját fejünkből, együtt kell működni a demokratikus pártoknak”. Vagyis nem tett még le az új pólus megalakításáról.

Az LMP és a Momentum nem ment el

Az LMP és a Momentum viszont nem ment el a szerdai egyeztetésre. Szabó Tímea ugyanakkor azt mondta, hogy ezekkel a pártokkal is szeretnének koordinálni, mert „minél szélesebb választási szövetséget” szeretnének létrehozni.

A két pártvezető szerint szeretnék visszaadni „a kormányváltás reményét”, és ehhez 106 körzetben egyetlen demokratikus ellenzéki jelöltre van szükség. Aki erre nemet mond, erre a koordinálásra, hogy legyen esély az egyetlen jelöltre, nem a kormányváltásért dolgozik – jelentette ki Szabó.

Aki 2022-re készül, azokra 2022-ben szavazzanak. Mi az Együttel 2018-ra készülünk

– tette hozzá, utalva ezzel a Momentum elnökének egy korábbi (azóta árnyalt) kijelentésére, miszerint a Momentum 2022-re készül.

Együtt, külön, együtt

Az Együtt–PM szövetség még a 2014-es parlamenti választások előtt jött létre. A PM ekkor kötött szoros partnerséget Bajnai Gordon pártjával, az Együttel. Bajnai aztán kiszállt a politikából, az önkormányzati kampányban pedig szembekerült egymással a két párt vezetése. Szigetvári Viktor kezdeményezte ugyanis Falus Ferenc visszaléptetését a főpolgármester-jelölti posztról, amivel a PM nem értett egyet, a kampány utolsó napjaiban nem is támogatta Bokros Lajost.

Ekkor jelentette ki Szigetvári Viktor az emlékezetes mondatot, hogy „a PM-mel én akkor tudom folytatni a közös utat, ha valaki kihúzza azt a kést a hátamból." Karácsony Gergely úgy reagált, hogy ő szeretné kihúzni a kést. Ám a 2014. novemberi PM-taggyűlés mégis úgy határozott, hogy a párt önállóan folytatja. Ekkor hivatalosan is megszűnt az Együtt és a PM közötti együttműködés.