A kormány közpénzből tartja egyben a Fidesz szavazótáborát

2017.10.05. 07:18

Az e heti Heti Válasz hasábjain is összecsapott Mráz Ágoston Sámuel kormányközeli és Török Gábor kormánytól távoli politikai elemző. 

Arra a kérdésre, hogy visszaküldik-e a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációs ívet, Mráz Ágoston első körben azzal replikázott, hogy „mi szól ellene?”, mire egy kérdéssel később Török egy Navracsics-idézettel vágott vissza: A készülődő választási kampány retorikai elemének tartom.” 

Mráz, a Nézőpont-csoport vezetőjének reakciója Navracsics állítására: 

„Fogalmazzunk úgy, hogy itt nem minőségi, hanem mennyiségi alapú kampányról van szó. Tényleg nem az a lényeges, hogy ki hány százalékkal válaszol igennel vagy nemmel a kérdésre, hanem az: hányan támogatnak részvételükkel egy ilyen akciót.

A konzultáció napirendet ad, egyben tartja a szavazótábort, és a nemzetközi politikában is érvként használható. 

Hogyan? – kérdezett vissza Török. 

Fél mondattal mindig el lehet mondani, hány millió ember fejezte ki az akaratát. Lehet, hogy nem mutatkozik a legkreatívabbnak hat hónap után újra egy konzultáció, de a kormánynak több szempontból előnyös 

– jelentette ki Mráz Ágoston. 

A kormányközeli elemző őszintesége már-már zavarba ejtő. A nyilatkozatából különösebb logikai csavar nélkül levezethető: 

a kormány arra költi a közpénzt, hogy a választások előtt egyben tartsa a Fidesz szavazótáborát. 

Gyakorlati haszna pedig csak annyi az egésznek – az adóforintokból elköltött milliárdoknak –, hogy a kormánynak mindig lesz egy félmondata a vitákban.