Elkészült az ország poloskatérképe

2017.10.05. 09:38

Egyre terjed a büdösbogár, azaz a címeres poloska Magyarországon. A főváros mellett a nagyobb városok, Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen a legfertőzöttebbek – derül ki az egyik rovarirtószergyártó által létrehozott címeres poloska fertőzöttségi térképből

terk
Fotó: newsroom

Egyre többen szenvednek a címeres poloskaféléktől. Az árukereskedelemmel érkezett rovarok természetes ellenség hiányában, és kedvező akklimatizálódásuk miatt, remekül érzik magukat Magyarországon. „Évről-évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Közel háromezer bejelentést regisztráltunk, és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Minket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke” – mondta Szigeti Zsolt az Abatox Kft ügyvezetője.

Az előző éveket figyelembe véve szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, ezzel rengeteg bosszúságot okozva.

Mínusz ötvenig

Sajnos a legutóbbi, kemény tél sem pusztította ki őket, mert immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték pedig -50 fokig is bírják a hideget.  A növények nedvét szívó rovarok a levelekre rakott peték által szaporodnak. A szakemberek szerint még közel nincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet, de pont ez lehet a büdösbogár veszte.

A problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ugyanis ha kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartó képessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés, vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat.

Amíg ez megtörténik, sajnos mindenkinek meg kell küzdenie az otthonában ezzel az alattomos kártevővel. Megnehezíthetjük, hogy befészkelje magát a lakásba szúnyoghálóval és rövid, hajnali szellőztetéssel. Ha mégis bejutottak a legjobb megoldás a rovarok elfogása, mert a vegyszeres irtás nem hatékony.