Rossz rendszer miatt rövidült a sor a rákszűrésen

2017.10.05. 08:25

Hiába csökkent hetven százalékkal a PET/CT vizsgálatra beutaltak száma, nem a beteg lett kevesebb, hanem a beutalási rendszer vált rosszabbá – írta a Népszava.

Nyár óta a korábbi hat PET/CT bizottság helyett, most 12 albizottság engedélyezhetné online az amúgy nem olcsó – az állam számára 192 ezer forintba kerülő – diagnosztikai eljárást. A papíralapú helyett netessé tett rendszert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) úgy indította el, hogy a változtatás részleteit pontosító miniszteri rendelet még nem jelent meg, így a rendszer most bonyolultabb, mint volt. Az eddig egylépcsős bizottsági elbírálás háromlépcsős lett. Ráadásul korábban elegendő volt a kezelő orvos által papíron a PET/CT bizottságnak írt javaslat, addig a mostani rendszerben egy online felületen kell a beteg összes adatát, kórtörténetét feltölteni.

A rendszer nehézkességét jól példázza, hogy az évente a közköltségre rendelhető 30 ezer vizsgálatból, most a pénzügyi év vége előtt néhány héttel még tízezer kihasználatlan.

Volt olyan beteg, akinek úgy utasították el a PET/CT vizsgálatra vonatkozó kérelmét, hogy igazoltan tüdőrákos volt, ezt azonban az onkológus elmulasztotta felírni az elektronikus felületen lévő űrlapra.

A Szakmai Kollégium Nukleáris Medicina Tagozat elnöke szerint a szisztéma transzparens átalakítása szükséges és időszerű volt, ez pedig érthető, ha a rendszer a kezdeteknél nehézkesen halad. Szilvási István professzor reményei szerint az Emmi és a NEAK egyszerűsíteni fogja a rendszert.

Ellenkező esetben sokan arra kényszerülhetnek, hogy önerőből biztosítsák a magánúton 250 ezer forintos vizsgálatot, amit a betegek nagy többsége viszont nem fog tudni kifizetni.

Kommentben üzent a professzor

Szilvási a cikk alatti olvasói kommentben hiányolta két, szerinte lényeges mondatát, ami szerinte politikai okokból maradhatott ki „véletlenül”.

A két megállapítás a rendszer védelmében szólt:

  • Az egészségpolitika idén lényegesen, évi 20.000-ről 30.000-re (!) megemelte a közfinanszírozott PET vizsgálatok számát.
  • Az új, transzparenssé tett rendszer elindulását követően nagyon gyorsan (már augusztus 28-án) az EMMI és a NEAK minden érdekelt féllel közösen megbeszélte a "minden kezdet nehéz" helyzetből adódó "gyerekbetegségeket".

Úgy látszik, pártpolitika nélkül már az sem említhető, hogy a Nap Keleten kél és Nyugaton nyugszik. Szörnyü. Mi lesz még itt!?