Eljárást indítottak a római-parti mobilgát tervezőjével szemben

2017.10.06. 15:41

Sérti a magyar közbeszerzési szabályokat a mobilgát tervezésére közbeszerzés nélkül megkötött szerződés a Fővárosi Csatornázási Művek és a Tér-Team Kft. között – számolt be Jávor Benedek, a PM képviselője a Facebookján. Ezért Jávor Benedek egy hónapja a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, hogy vizsgálják ki az ügyet, hogy az megfelelt-e a törvényi előírásoknak.

A hatóságtól kapott válasz alapján pedig a KBH maga is hivatalból eljárást indított, ami arra utal, hogy ők is úgy vélik, problémás lehet a közbeszerzés nélkül megkötött szerződés. 

Jávor szerint ha pedig így van, akkor semmis a szerződés, és tendert kell kiírni a tervezésre. „Ez esetben viszont eljött az idő, hogy végre megfelelően megvizsgáljuk az alternatívákat, azok valós költségeit, környezeti és társadalmi hatásait. Csak mondom: ha jogszerűtlenül elhagyták a tendert, akkor innentől kezdve EU-s pénzt sem nagyon lehet várni hozzá” – írta a Facebookján. 

Ahogy korábban megírtuk, a római-parti mobilgátat tervező Tér-Teammel kapcsolatban már más problémák is felmerültek. Három évvel ezelőtt a visegrádi mobil gátat kivitelező konzorcium a tervezés súlyos hibái miatt szerződést bontott a Tér-Team Kft-vel. A visegrádi beruházást kivitelező konzorcium projektvezetője mondta el, hogy a Tér-Team több hibát is elkövetett.

Egy hete arról írtunk, a III. kerület képviselő-testülete úgy döntött, hogy semmilyen mobilgátépítéshez sem ad tulajdonosi hozzájárulást, amíg el nem készül a kerítések vonalán építendő védmű megvalósíthatóságának elemzése.