Katolikus püspök: Nem mondhatjuk Sorosra, hogy Sátán

2017.10.11. 21:08

"Nem mondhatjuk egy másik emberre, hogy Sátán" - mondta az ATV műsorában Beer Miklós váci megyéspüspök, ahol egyebek mellett Aradszki András kereszténydemokrata képviselő kijelentéséről kérdezték.

Szerinte ez egy ügyetlen megszólalás volt. "Protestáns testvéreink ráadásul nem is imádkozzák a rózsafüzért" - kommentálta a KDNP-s képviselő felvetését, miszerint a rózsafüzér lehet a legnagyobb segítségünkre az egyre szükségesebbé váló ördögűzésben. Nem ért egyet Semjén Zsolt pártelnökkel sem, aki szerint a migráció okozója a szabadkőművesség Soros-féle leágazása. 

Beer szerint amikor az ember kimond egy ilyen véleményt, azt árulja el, hogy felelőtlen, meggondolatlan. Azt, hogy egy történelmi kor társadalmi struktúrája hogyan alakul, egyvalakire nem lehet ráhúzni, nem szabad ezért valakit bűnbakká tenni.

Úgy vélte, a katolikus egyháznak nem dolga, hogy ráerőltesse magát a politikára, értékeket kell megfogalmaznia, amit aztán a politikusok vagy megfogadnak, vagy nem.

Kérdezték a korábbi, lombikbébi program körül kialakult vitáról is. Szerinte ezek fontos témák, fontos egymás véleményét meghallgatni, vitázni, de nem kategorikusan, nem kioktatóan. "Annyi titok vesz körül bennünket, hívő emberként rá kell csodálkoznunk a kiszámíthatatlan adottságainkra" - mondta.