Három újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a Czeglédy-ügyben

2017.10.11. 08:40

Három további gyanúsítottat került őrizetbe a Czeglédy-ügyben, az ügyészség kezdeményezte a Humán Operátor Zrt. egykori alkalmazottainak előzetes letartóztatását – áll az Csongrád Megyei Főügyészség közleményében. A három személy a Humán Operátor Zrt. alkalmazottjaként dolgozott, a gyanú szerint közvetlenül Czeglédy Csaba utasításai szerint látták el feladatukat és vettek részt a bűnszervezet tevékenységében.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás, az ügynek összesen 13 gyanúsítottja van. 

A gyanú Czeglédyék 2011 és 2016 között diákmunka közvetítéssel foglalkozó céghálózatot alakítottak ki. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Humán Operátor Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével elkerüljék a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését. A gyanú szerint az okozott kár csaknem 3 milliárd forint.

Az ügyészség indítványozta előzetes letartóztatásukat, valamint hogy a bíróság hét, június 13-án őrizetbe vett gyanúsított, köztük Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását további két hónappal hosszabbítsa meg a bíróság. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben.