Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A fogyasztóvédelmi szakemberek kezében maradt a vadiúj bicikli ülése

2017.10.11. 16:41

26 elterjedt, gyerekeknek szánt közlekedési- és sporteszközt vont ki a forgalomból a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, miután a fogyasztóvédelem laboratóriumi műszaki vizsgálata megállapította, hogy a gyerekkerékpárok, kerékpáros gyermekülések, gördeszkák, görkorcsolyák és rollerek balesetvédelmi szempontból kockázatosak. 

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 

  • 18 kerékpárból 9,
  • 15 kerékpáros gyermekülésből 8,
  • 14 gördeszkából 3,
  • 8 görkorcsolyából 1,
  • 12 rollerből 5

nem felelt meg a követelményeknek. 

A kerékpároknál a leggyakoribb hiba a rövid vagy gyenge oldalsó támasztókerék volt, de előfordult a nem megfelelően takaró láncvédő és az olyan markolat, amelyről lecsúszhat a gyermek keze,

egy esetben pedig letört a vadiúj bicikli nyerge.

A kerékpáros gyermeküléseknél a legnagyobb veszélyt az okozta, hogy nem volt megfelelő az ülés vagy a gyermek rögzítése, a gördeszkáknál és a rollereknél pedig a nem megfelelő szilárdság volt a legjellemzőbb hiba. De a fogyasztóvédelem olyan deszkát is tesztelt, melynek egyszerűen túl csúszós volt felülete.

A feltárt hiányosságok az NFM jelentése szerint akár súlyos sérüléseket, kéz- és lábtörést, koponyasérülést okozhatnak. További baleseteket okozhatnak az éles élek, vagy az olyan nyílások, amelyekbe a gyermek keze beszorulhat - áll a közleményben. A  fogyasztóvédelmi hatóság ezért a laboratóriumi vizsgálatok alapján kockázatosnak talált 26 terméket kivonta a forgalomból, ezek közül 17-et a forgalmazók visszahívtak a vásárlóktól is. A maradék 9 forgalomból kivont, kevésbé kockázatos termék esetében a forgalmazók saját elbírálásuk alapján dönthetnek a termékek visszavételéről.

Ezért mielőtt gyerekkerékpárot, kerékpáros gyermekülést, gördeszkát, görkorcsolyát, netán rollert vásárol, mindenképpen nézze át a forgalomból kivont termékek listáját!