Közös ellenzéki tüntetés körvonalazódik október 23-án

2017.10.12. 11:20

Rázós nap közeledik az ellenzék számára. Október 23. azért nem sima menet az ellenzéki oldalon, mivel még mindig nem egyértelmű, hogy milyen konstrukcióban indulnak a pártok a jövő évi választásokon. Így aztán tüntetni is egy-két fokkal nehezebb Orbán Viktor ellen.

2013-ban pedig elég rossz élménye lehet mindenkinek a választás előtti közös tüntetésről. Gyurcsány Ferenc ugyebár itt trollkodta meg sikeresen a tüntetést, és itt haragította magára Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont, hogy aztán nagy összefogás legyen a vége.

Gulyás Márton aktivista a Közös Ország Mozgalom nevében azonban most tüntetést hirdetett, és csütörtökön kiküldött közleménye szerint a legtöbb párt már rábólintott a közös fellépésre.

Nyolc ellenzéki párt – Demokratikus Koalíció, Együtt, Liberálisok, Lehet Más a Politika (egyeztetés alatt), Modern Magyarország Mozgalom, Momentum Mozgalom, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért – és a civil szféra prominensei közös demonstráción követelik az igazságtalanságok és az ezekért felelős túlhatalom felszámolását.

Két dolog rögtön szemet szúrhat. Egyrészt hogy a Jobbik véletlenül sincs a felsoroltak között, illetve hogy az LMP egyeztetés alatt van, vagyis Szél Bernadették még nem mondtak igent a közösködésre.

Maga a tüntetés október 23-án 16:30-kor a Kossuth téren lesz. A cél, hogy az ott lévő pártok és civilek „közösen határozzák meg azokat a követeléseket, amelyeket a magyar társadalom egy új, igazságos hatalommal szemben támaszt."

A tüntetésen beszédet mondanak az aláíró pártok és az igazságtalanságokért küzdő civil szervezetek képviselői. A vezérszónok a Közös Ország Mozgalom képviseletében Gulyás Márton lesz.

FRISSÍTÉS!!!

A Momentum a cikk megjelenése után azt írta az Indexnek: a párt jelezte a szervezőknek, hogy csak akkor vesz részt a rendezvényen, ha minden, a választási rendszer koncepciójának kidolgozásában részt vevő párt is megjelenik. „Azért kötjük ehhez a feltételhez a részvételünket, mert számunkra ez az esemény a választási rendszer reformja melletti kiállásról szól.”

A Momentum amúgy október 23-án 18:30-tól a Szabadság téren demonstrál, és megüzeni a politikai elitnek, hogy itt az ideje a politikai generációváltásnak. Tehát a közös tüntetés után külön Momentum-tüntetés is lesz.