Molnár Gyula szurkol, hogy ne nőjön Szél Bernadett népszerűsége

DMOHA20170501037
2017.10.12. 05:12

Önkritikus, ám optimista hangvételű interjút adott a Heti Válasznak Molnár Gyula. Az MSZP elnöke a Botka László visszalépése után előállt helyzetéről, és a jövő évi választások esélyeiről beszélt. Az interjú legérdekesebb része pedig az volt, hogy feltűnően sokat ostorozta Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét.

Molnár azzal indokolta, hogy az MSZP nem áll Szél Bernadett mögé, hogy

Szél nem rendelkezik még csak azokkal az előnyökkel sem, amelyek Botka Lászlóban megvoltak.

Három ilyen előnye is volt Botkának: "vidéki volt, sikeres városvezető és ráadásul magas". Molnár szerint Szél Bernadettet most azért építik, hogy a tárgyalási pozíciói javuljanak, de az "LMP nem nő kormányváltó erővé". Az LMP-ről még azt is mondta: "könyörgöm, hányszor lehet még eljátszani hogy most aztán más lesz a politika - aztán 17 ezer szavazattal csusszanni át az öt százalékon."

Barátilag mindenesetre szurkolok Szél Bernadettnek, hogy ne kússzon följebb a népszerűsége: nem tudom, hogy viselné azt a karaktergyilkosságot, amit most éppen Vona Gábor kap.

Molnár ugyan arról beszél az interjúban, hogy teljes ellenzéki-baloldali összefogás kellene, beleértve az LMP-t (a Jobbikot pedig mindenképp kihagyva), ugyanakkor ilyeneket mond a pártról: "ahol egyszerre van jelen az exfideszes Hadházy Ákos és a nemrég még szocialista Demeter Márta, az a hely nekem cseppet hiteltelen."

Molnár emellett több pártról, politikai szereplőről is elmondta a véleményét, néhány erősebb mondata:

  • Szerinte ma az összefogás ténye "olyan erős lenne, hogy eltakarná, hogy ki is van benne pontosan". A kérdésre, hogy Gyurcsányra céloz-e, Molnár azt mondta "finoman próbáltam fogalmazni".
  • Molnár a választási felkészülésről azt mondta, hogy a DK-val és a "csonka új pólussal" (Együtt-PM) igyekeznek megegyezni, aztán előkészítik az ajánlatukat a 106 jelöltről az LMP-nek is. Az elnök azt szeretne, ha október 23-ig meglenne ez ajánlat. Ő maga a XI. kerületben szeretne indulni egyéniben.
  • A Jobbikkal semmilyen összefogás nem tart elképzelhetőnek. "Horn Gyula pártja nem fog össze a szélsőjobbal" - fogalmazott. A jobbikosoknak ugyanis szerinte a "gárdistamellény ott lóg a szekrényükben".
  • Szerinte hibás az az értelmiségi gondolat, hogy Orbán Viktor legyőzéséért még a Jobbikkal is össze kell állni. "A magyar emberek jelentős része Orbán Viktorban nem lát diktátort. (...) Ne zárjuk ki, hogy azért, mert nem diktátor."
  • Az MSZP helyzetéről az elnök azt mondta: látja, hogy nehéz a helyzet Botka László lemondása után. "Benne vagyunk a kátyúban, és mélyebbre süppedhetünk a történtek után: vélhetően lesz még egy kis csökkenés. Kikecmergünk belőle."