András, Andor
-3 °C
3 °C

A Helsinki Bizottság bepereli Rogán minisztériumát a nemzeti konzultáció miatt

2017.10.14. 15:17 Módosítva: 2017.10.14. 15:22

A Magyar Helsinki Bizottság bírósághoz fordult a Nemzeti Konzultáció miatt, mivel a konzultációban szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait – írja a Helsinki Bizottság sajtóközleményében. 

A civil jogvédők az is kérik, hogy a konzultáció megalkotásáért felelős Miniszterelnöki Kabinetoroda közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen kétmillió forint sérelmi díjat a szerintük félrevezető, valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt. 

A kormánykiadvány 5. kérdéséhez fűzött magyarázata szerint „Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.”

A Helsinki azt írja, ez nem igaz, ők soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett. A szervezet tájékoztatása szerint a megcsonkított idézet az ún. határzáras bűncselekmények 2015 szeptemberében történt bevezetése előtt született szakmai anyagból való, amely elsősorban a genfi menekültügyi egyezményre támaszkodva bírálta a tervezett rendelkezéseket. Eszerint büntetőjogi eszközöket, különösen a szabadságvesztést csak akkor lehet alkalmazni, ha egy személyt már kiutasítottak, azonban az új szabályozás szerint a menekülők már a határzár megsértésével bűncselekményt követnek el.

"A kérdőív 5. pontja a Helsinki Bizottságnak egy speciális helyzetre vonatkozó szakmai álláspontját hamisan általános álláspontként definiálja. Ez a hamis látszat sérti a 28 éve működő jogvédő egyesület jó hírnevét", álla a közleményben.

A Helsinki Bizottság azt írja, a magyar állam is velük azonos állásponton volt régebben, és – összhangban a genfi egyezménnyel, amely kifejezetten tiltja a menekültek, menedékkérők szankcionálását a jogellenes belépés miatt – 2015-ig nem büntette a papírok nélkül szabálytalanul érkezőket, amennyiben menedékjogot kértek.

 A kormány részéről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára reagált a fejleményre. A politikus az MTI-nek úgy fogalmazott: "úgy látszik, hogy a Soros György által támogatott szervezetek mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgárok ne nyilváníthassanak véleményt a milliárdos terveivel kapcsolatban". Dömötör azt mondta, nem lehet megakadályozni, hogy a magyarok elmondják véleményüket azon bevándorlási javaslatok ügyében, amelyek súlyos kockázatot jelentenek Magyarországnak, és szerinte a Helsinki Bizottság beadványa csak "még egy ok arra, hogy minél többen vegyenek részt a konzultációban".