Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Kitálalt az egyik bíró, aki szerint önkény van a bíróságokon

DSZZS20170912004
2017.10.16. 08:38

Handó Tünde nagyon tehetséges ember, bíró, vezető, de az a centralizáció és önkény, amit megvalósított, minden erényét, és kezdeti eredményét lerombolta

- mondta az Országos Bírói Hivatal elnökéről Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája. Az igazságszolgáltatás rendszerét és Handót nyilvános fórumokon rendszeresen bíráló Szepesházi ezúttal a 444-nek adott interjút

Szepesházi főbb állításai a hazai igazságszolgáltatásról:

  • Nem illik bírálni. "Csak a sikerekről lehet beszámolni, az 50-es évek termelési regényeit idézve. Félelem van, és ehhez nem akarok alkalmazkodni, mert megöli a lelket."
  • Handó indokolatlanul nyilvánít eredménytelennek vezetői pályázatokat. "Előfordulhat egy szervezetben, hogy egy pozícióra nincs megfelelő jelölt, de hogy ennyiszer, ráadásul olyan embereknél, akik korábban alkalmasak voltak vezetőnek, ez kicsapta a biztosítékot."
  • "Ha nem a pályázaton dől el, hogy kiből lesz vezető, hanem olyan kerül pozícióba, aki nem pályázott, akit Handó Tünde nevezett ki egy évre, akkor csorbul az állampolgár érdeke, mert nem biztos, hogy a legszakmaibb ítéletet kapja."
  • Szerinte vannak témák, ahol "meg tömegesen születnek olyan ítéletek, amikkel nagy a baj, nem is az eredményükkel, hanem a gyakran sematikus jelleggel". Példának a devizahitelesek ügyeit említette.
  • "Olyan devizahiteles szerződésekről is kell dönteni, ahol akár a szerződés tartamában, akár a tájékoztatásban az árfolyam-kockázattal kapcsolatban a fogyasztóvédelem minimuma sem érvényesült."
  • "Ha önkritikát gyakorol az elvtárs, akkor még egy ideig megúszhatja. Én egy idő után erre azt mondtam, hogy nem. Rájöttem, hogy ez megöli a lelket."
  • "Ha az ember megnézni az Országos Bírói Tanács legutóbbi pár ülésének a jegyzőkönyvét, akkor azt látja, hogy nagyon elszaporodtak a kritikus hangok, már-már úgy működik a tanács, mint a bírák parlamentje, egyébként nagyon helyesen. Lehet, hogy az ott felszólaló vezetők pozitív motivációja más, mint az enyém, vagy éppen velem szemben is kritikusak, de szerintem most robbanás közeli a helyzet."

Borítókép:   az OBT leköszönõ elnöke (b) és Major Zsolt az OBT új soros elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) sajtótájékoztatóján a Magyar Igazságügyi Akadémia épületében 2017. szeptember 12-én. - f otó: Szigetváry Zsolt / MTI  • Vennék
  • Hírek