Hedvig
4 °C
15 °C
15 835 szavazat
23 588 szavazat

Aggódik a magyar sajtószabadság miatt az amerikai ügyvivő

2017.10.17. 14:02 Módosítva: 2017.10.17. 16:03

Kemény hangú beszédet mondott az amerikai követséget vezető ügyvivő a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról. David Kostelancik a diplomáciában szokásos udvariaskodást kerülve egyenesen kimondta, hogy a magyar kormány felelős a következőkért:

  • A kormány nyomásgyakorlása miatt egyre csökken a független médiatermékek száma.
  • A kormány kézi vezérléssel irányítja a felvásárolt médiumokat és újságíróit.
  • A kormány állami hirdetésnek álcázott támogatásokkal segíti a hozzá hű médiát.

Az ügyvivő a Magyar Újságírók Országos Szövetségében azt is elmondta, hogy szerinte a helyzet egyre romlik. 

„Az elmúlt években az Egyesült Államok számos alkalommal felszólalt a sajtószabadság terén Magyarországon mutatkozó negatív tendenciákról.”

Sajnálatos módon ezek a negatív tendenciák folytatódnak

– mondta Kostelancik, kiemelve a legjellemzőbb problémákat.

  • „A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, anélkül hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.”
  • „Azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztattak minket, hogy az új tulajdonosok diktálta szerkesztőségi irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikkeket megjelentetniük.”
  • „A kormányzat ezen túl jelentős állami hirdetést csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez sem jutnak. Azt halljuk, hogy magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetben retorziókra számíthatnak.”

Riasztó fejlemény

„Végül szólnom kell egy a közelmúltban történt, riasztó fejleményről. Egyes, a kormányhoz szorosan kötődő médiumok egy listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve. Ez veszélyes gyakorlat az újságírók szempontjából, és a szabad, független újságírás szempontjából is.” 

Az ügyvivő rámutatott, hogy a kormánynak semlegesnek kellene lennie, és felelősséget kell vállalnia minden újságíróért: „A velünk kritikus sajtót is meg kell védenünk, hiszen a sajtó a demokrácia egyik alappillére.”

Beszédében Kostelancik kifejtette, hogy a kormány autoriter fellépése miként árt az ország fejlődésének: 

„Vannak még itt független és ellenzéki médiumok, amelyek tág szerkesztőségi szabadsággal tudják végezni újságírói hivatásukat. Ez jó dolog. Számuk azonban egyre fogy, és olyan kihívásokkal kell szembenézniük a hirdetési piacon, melyekkel a kormányzati médiumoknak nem. Nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel szembesülnek. Ennek következtében egyre kevesebb magyar találkozhat komoly vitákkal és nézetütköztetésekkel a médiában, pedig ezek nagyon fontosak, sőt, alapvetőek egy képviseleti demokráciában. Hogyan fejezhetik ki az emberek értelmesen az akaratukat, ha csak egy nézőpontról tudnak?"

Trumpra hivatkozott

Bár Donald Trump a sajtó ellen viselt személyes küzdelméről ismert, az ügyvivő mégis az elnökre hivatkozott kritikái alátámasztására.

Trump elnök lengyelországi útján úgy fogalmazott: „Nagyra értékeljük a jogállamiságot, és védelmezzük a jogot a sajtó, a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságához.”

„Az én elnököm sem szégyellős, amikor bírálja a médiát, ha úgy érzi, az újságírók rosszul tudnak valamit vagy elfogultságot mutatnak. Nem rejti véka alá a saját véleményét, és nyíltan kiáll az általa támogatott politikák mellett. Bírálja a híradásokat, ha úgy ítéli meg, elfogultak vagy pontatlanok, annak érdekében, hogy megpróbálja megváltoztatni a narratívát. Szabad sajtónk legjobb hagyományaihoz hűen azok, akik a bírálatot kapják, nem késlekednek a válaszadással, és kifejtik érveiket arról, szerintük miért téved az elnök. Ahogyan az újságírók rámutatnak, nem minden kormánykritika álhír.”

Kiderült, hogy az amerikaiak mindent rosszul tudnak

Menczer Tamás kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár reagált az amerikai ügyvivő szavaira. Röviden: a kormány megbízottja szerint haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló.

„Az amerikai ideiglenes ügyvivő félelmei a magyar sajtószabadsággal kapcsolatban teljesen alaptalanok. Ha az ügyvivő maga mellé ültet egy tolmácsot, és átlapozza a napilapokat, megnézi az internetes hírportálokat és a híradókat, láthatja, hogy számtalan kormánykritikus hír jelenik meg naponta.

Ha az ügyvivő összeszámolja, hogy hány kormánykritikus napilap, hetilap, hírportál és televíziócsatorna van Magyarországon, akkor megbizonyosodhat arról, hogy a sajtószabadságot és a kiegyensúlyozottságot semmilyen veszély nem fenyegeti.

Néhány hete az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán oktatási törvény módosítását, annak ellenére, hogy az hihetetlen mértékben csökkenti a kisebbségek jogait. A kijevi és a budapesti amerikai diplomaták esetében is azt kell gondolnunk, hogy tájékozatlanok azzal kapcsolatban, amiről beszélnek."

Ha érdekli, mennyire kiegyensúlyozott a magyar lappiac, és mennyire mértéktartó az ügyben a kormány, olvassa el cikkünket, amelyben a bulvárpiac felvásárlását ismertetjük, vagy azt, amelyben Matolcsy fia már az Origo tulajdonosaként nyilatkozik, esetleg csak tekintse meg ezt a képet, hogy mennyire kiegyensúlyozott például a Fidesz által uralt vidéki lapok piaca.