Az MSZP-kormány két gyanús ügyét nem tudta kinyomozni a BRFK

D KOS20110915013
2017.10.17. 06:51 Módosítva: 2017.10.17. 06:53

Nem halad jól a Fidesz által a 2010-es választási kampányban meghirdetett elszámoltatás, ugyanis újabb két emblematikus ügyben zárta le a nyomozást eredménytelenül a rendőrség, írja a Magyar Nemzet.

Csaknem hét év nyomozás után megszüntették a sanghaji világkiállítás kétes kifizetései miatt indult nyomozást.  A rendőrök arra jutottak, hogy nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, ráadásul az ügymenet folytatásától sem várható eredmény.

A sanghaji expó ügyében 2010 júliusában egy magánszemély, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést túl- és fiktív számlázások gyanújával: 

  • a magyar részvételre a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány összesen 3,2 milliárd forintot költött, ebből kétszintes, 2000 négyzetméteres alapterületű pavilont kellett volna létesíteni, de csak egyszintes, 1000 négyzetméteres pavilon épült, 
  • az épület kivitelezésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást egy olyan cég nyerte meg, amely nem felelt meg a kiírási feltételeknek,
  • a cég ügyvezetője a hetvenes években az Elnöki Tanács munkatársa volt, majd a III/1-es csoportfőnökség szigorúan titkos tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott,
  • a Kehi vizsgálata megállapította, hogy a 800-850 forintos izzókat 13 ezer forintért szerezték be és nyilvánvalóan felesleges tanácsadói pénzeket fizetett ki a kancellária 140 millió forintos összegben.

A Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette a nyomozást a VII. kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatban is. Az ügyben Vattamány Zsolt, akkori  fideszes frakcióvezető (jelenlegi erzsébetvárosi polgármester) tett feljelentést 2010-ben. A gyanú szerint több százmilliós kár érte a kerületet három ingatlan, köztük azAlmássy téri Szabadidőközpont eladása, illetve apportálása miatt. Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozást. Most azt állapították meg, hogy nem állapítható meg bűncselekmény, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.