Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem hagyja annyiban az ügyészség Szilvásyék felmentését

2017.10.18. 06:09

Felülvizsgálati kérelem benyújtását fontolgatja a Fellebbviteli Főügyészség a Legfőbb Ügyészséghez a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek ügyében, mert szerintük a szeptemberi jogerős ítélettel nincs minden rendben - értesült az ilyen ügyekben mindig jól értesült Magyar Idők.

A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 25-én mentette fel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, Galambos Lajost, utódját, Laborc Sándort, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és P. László cégvezetőt a kémkedés és bűnpártolás vádja alól.

  • A kémper először 2013-ban jutott el az ítélethirdetésig. Akkor a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa Galambost, Laborcot és Szilvásít börtönbüntetésre ítélte.
  • 2015-ben a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte.
  • Második nekifutásra a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa már mind a négy vádlottat felmentette.
  • Aztán ismét az ítélőtáblára került az ügy, a táblabíróság pedig helybenhagyta a "második" elsőfokú ítéletet, azaz a vádlottak szabadon és büntetlenül távozhattak.

Ha a most várható eljárásban a Legfőbb Ügyészség egyetért a Fellebbviteli Főügyészséggel, a Kúriához fordulhat rendkívüli jogorvoslatért - olvasható a szerdai Magyar Időkben. Ha a Kúria osztja az ügyészség álláspontját, új eljárásra kötelezheti az ítélőtáblát.

Ebben az esetben akár újból fordulhat a kocka, és ismét kimondhatják Galambos, Laborc és Szilvásy bűnösségét.

Az ügy lényege röviden, hogy Galambos Lajos akkori főigazgató 2007-ben bolgár szakembereket hívott az NBH-ba, hogy hazugságvizsgálatnak vessen alá több, általa megbízhatatlannak tartott középvezetőt. A P. László vezette biztonsági cég közreműködésével hozott szakemberek valójában oroszok voltak, és sajtóhírek szerint a polgári elhárítás szerverére is rákapcsolódhattak, így akár államtitkokhoz is hozzájuthattak