Bayer Zsolt haláláról beszélt, felmentették egyetemi intézetvezetői posztjáról

2017.10.19. 11:00

Hogy kicsoda Bayer Zsolt?

Bayer Zsolt a Magyar Idők szabad szájú publicistája. Egyik mondatáért augusztusban a Médiatanács 200 ezer forintra büntette a Karc FM rádiót, ahol Bayer Zsolt azt mondta, hogy a civileket a taknyukon, vérükön kell kirángatni a Parlamentből. A Médiatanács szerint kijelentési sértették az emberi méltóságot és gyűlölet keltettek a civilek ellen. Bayer utóbb bocsánatot kért a mondatáért.

Az ismert médiakutató, Bajomi-Lázár Péter október elején a Political Capital budapesti konferenciáján elhangzó előadásában arról beszélt, hogy a média polarizált: a kormánypárti sajtót olvasó közönség ritkán vagy soha nem olvassa az általa nem kormánypártinak tartott sajtó cikkeit, tudósításait, és ez fordítva is igaz. Az ellenzéket támogató közönség ritkán vagy soha nem követi az általa kormánypártinak tartott sajtót.

Felszólalása keretein belül a Médiakutató folyóirat alapítója azt mondta, hogy

Nem biztos, hogy egy kormánnyal nem szimpatizáló újságolvasó számára érdekes, mit írt a néhai Seszták Ágnes vagy a sajnálatos módon még élő Bayer Zsolt.

Már a konferencia másnapján nyilvánosan, a Facebook-on bocsánatot kért Bayer Zsolttól, azt írta ki a közösségi oldalára, hogy „Súlyos hibát követtem el. Senki halálát nem kívánom. Megkövetem Bayer Zsoltot.”

Még ugyanazon a napon tájékoztatta az egyetem dékánját és rektorát, kifejezte, hogy hibát követett el, és felajánlotta a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Társadalomtudományi Intézetének vezetői posztjáról a lemondását. Mert – mint az Indexnek elmondta – nem szerette volna az egyetemét rossz színben feltüntetni. „Az egyetem rektora etikai vizsgálatot kezdeményezett, amely korrekt volt, és a testület egyöntetűen azt állapította meg, hogy kijelentésem az egyetem etikai kódexébe ütközik, mert eszerint az intézményt a ház falain kívül is képviselem, és mert megszólalásommal megsértettem a mondott közíró emberi méltóságát és személyiségi jogait” - mondta az Indexnek.

Az egyetem vezetése elfogadta Bajomi-Lázár Péter lemondását az intézetvezetői pozícióról.