Rekordméretűre hízott a kormány

2017.10.20. 20:05

Rekordméretűre duzzadt a kormányzati bürokrácia, derül ki a HírTv Célpont című műsorának előzetes kivonatából. Azt írják,  "idén volt olyan időszak, amikor 102 olyan ember dolgozott a kormányban, akinek miniszteri biztos, miniszterelnöki megbízottak vagy miniszterelnöki biztos címe volt. Ha a minisztereket, államtitkárokat és helyettes államtitkárokat is összeadjuk, akkor 297 fő visel kormányzati tisztséget".

A miniszteri biztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak kinevezése idén sem állt meg, jelenleg egyébként 97-en kapnak valamilyen biztosi fizetést. Hogy hol mennyit kapnak a biztosok, az változó, a tévé kérdésére csak a Belügyminisztérium válaszolt: ott 750 ezer a havi bér. A legtöbb biztos, szám szerint 27, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozik, de 11 biztos van Külügyi és Külgazdasági minisztérium állományában is és miniszterelnöki megbízottból is fizetnek 16-ot a magyar állampolgárok. A miniszteri biztosokból, miniszterelnöki megbízottakból, miniszterekből, államtitkárokból és helyettes államtitkárokból összesen 297 főt számolt össze a Célpont.

Bár a bürokratikus intézményrendszert sikerült átalakítani, a kormány bürokráciacsökkentése kudarcot vallott, ugyanis minden íróasztal meg tudja magyarázni a jogosultságát

– mondta a Portfolio.hu csütörtöki konferenciáján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Miközben az országban mindenhol munkaerőhiány van, az állami szektorban több százezren dolgoznak feleslegesen. A helyzetet rég felismerte a kormány, komoly tervek voltak arra, hogy áttereljék az embereket a piaci szektorba. Ebből lényegében semmi sem lett, pedig a versenyképességünk múlik rajta. Részletes cikkünket a témában itt találja.