Pongrác
12 °C
23 °C

A Párbeszéd feljelenti a Puncs.hu-t

2017.10.21. 13:00 Módosítva: 2017.10.21. 21:59

Frissítés: A Párbeszéd nevű párt elnökségi tagja, Hegyesi Beáta fel is jelenti a Puncs.hu-t. Ők korábban egy törvénymódosító javaslatban már foglalkoztak a “nem csak ízléstelen, de rendkívül káros és megítélésünk szerint törvénybe ütköző jelenségével.” De most feljelentést is tesznek "kerítés és prostitúció elősegítésének gyanúja" miatt. 

„Alulírott kortárs magyar írók és képzőművészek tiltakozunk az ellen, hogy a puncs.hu szellemisége bármilyen tekintetben teret nyerjen Magyarországon. A sugar daddy és sugar baby kampány az emberi méltóságot minden lehetséges vonatkozásban sérti, a szexualitást áruként kezeli és a fiatalok számára méltatlan és veszélyes perspektívát kínál. A tulajdonosi kör átfedései miatt mi, a kortárs magyar kulturális élet szereplői szintén felelősnek érezzük magunkat. Ezért követeljük, hogy a kampányt népszerűsítő hirdetéseket minden létező nyilvános felületről távolítsák el, és induljon eljárás annak tisztázására, hogy miként lehetséges, hogy a prostitúció tevőleges támogatójaként működő társkereső oldal finanszírozása közpénzek felhasználásával történik" - áll egy fiatal írók, képzőművészek által jegyzet nyílt levélben.

A sugar daddy és a sugar baby kifejezésekkel valószínűleg már sokan találkoztak. Értelmes magyar fordításuk nincs, de a jelenség már ősidők óta adott, és az elmúlt években a társkeresőbiznisz átalakulásával a lehetőség is meglett, hogy tömeges méreteket öltsön az idősebb, vagyonos férfiak és a fiatal, vonzó lányok egymásra találása. A párkapcsolatnak ez a formája egyesek szerint erkölcstelen és gyakorlatilag egyenlő a prostitúcióval, mások viszont csak kölcsönösen előnyös viszonyt látnak benne, amelyben a felek nem rejtik véka alá a dolog anyagi részét sem.

Külföldön már elterjedt műfaj, de Magyarországon csak tavaly indult az első, kifejezetten „sugar-kapcsolatok” összehozására szolgáló oldal, a Puncs.hu, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A cikkből kiderül, hogy a közpénz sem áll távol a cégtől.

A hasonló oldalak ellen több helyen is volt már ilyen-olyan szintű fellépés. Idén szeptemberben például belga miniszterek kezdeményeztek jogi lépéseket a Richmeetbeautiful nevű sugardaddy-társkereső reklámplakátjainak eltávolítása érdekében. A fiatal, vonzó lányokat tehetős férfiakkal összekötő site brüsszeli egyetemi kampuszoknál kezdett hirdetni, ez verte ki a biztosítékot a politikusoknál, akik szerint a diákok prostituálódását propagálják a plakátok.

A mostani magyarországi tiltakozó nyílt levelet Erdős Virágon, Rutkai Borin, Schilling Árpádon vagy Wessely Annán kívül rengeteg művész írta alá, a teljes listát itt találhatja.