Felemelt kézzel jöjjön ki! Elfogták a szökött rabot

2017.10.26. 06:38 Módosítva: 2017.10.26. 08:38

A szegedi rendőrök elfogták azt a 38 éves férfit, aki a nagyfai börtönből szökött meg szeptemberben. Szerdán este kilenc óra után egy családi házat vettek körül a rendőrök Hajdúsámsonban. A férfit visszavitték a börtönbe.

Nem éri meg szökni a börtönökből, mert a fogvatartottakat a rendőrség vagy a büntetés-végrehajtás munkatársai rövid időn belül elfogják, akik ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. 

Az elmúlt öt évben összesen 13 szökés történt, miközben 18 ezer elítéltet tartanak fogva. 2014-ben 2 ember, 2015-ben 3, 2016-ban 1, 2017-ben viszont 7 ember szökött meg. A szökések általában azért lehetségesek, mert az elítéltek egyre több börtönön kívüli, külső helyszínen végeznek munkát. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a szabadságvesztés büntetésüket. A fogvatartottak mindig valamilyen családi állapotban beállt negatív változás miatt hozták meg döntésüket, amellyel újabb szabadságvesztés büntetés kiszabását kockáztatják a fogolyszökés miatt.

Az egyik idén megszökött rabnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből. Ő 1 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónap újabb börtönbüntetést kapott.