Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Rogán Antal berendelte a fideszes önkormányzatok reklámszerződéseit

2017.10.26. 05:06

Miután kétharmad híján a Fidesznek nem sikerült rendet tenni a parlamentben a közterületi reklámok piacán, Rogán Antal minisztériuma kézi vezérléssel, önkormányzatonként egyesével próbálja rendezni a kérdést. Legalábbis erre enged következtetni az a lapunk birtokába jutott levél, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetirodából küldtek az egyik budapesti fideszes önkormányzat jegyzőjének.

A Rogán minisztériumának közigazgatási államtitkárságáról október közepén küldött email szerint a minisztérium októberben kétszer is egyeztetést tartott fővárosi önkormányzatokkal a területükön lévő reklámhordozókról. Ezeken a megbeszéléseken arra jutottak, hogy "figyelemmel a helyi sajátosságokra" az egyes önkormányzatok gyakorlata a reklámhordozók tekintetében "jelentősen eltérő".

"A részletes gyakorlat megismerése érdekében" a minisztérium ezért további kérdéseket tett fel a jegyzőnek, méghozzá pár napos határidővel, ami jelzi, hogy a közterületi plakátok helyzetét sürgősen rendezni szeretnék.

Rogánék a következőkre kíváncsiak:

  • Van-e az önkormányzatnak a közterületi reklámozással kapcsolatos hatályos szerződése. Ha igen, akkor azt el kell küldeni a minisztériumba
  • Ha nincs ilyen szerződés, akkor küldjék el a határozat, ami lehetővé teszi a közterületi reklámozást
  • A nem közterületi reklámhordozók tekintetében a reklámhordozó létesítésére vonatkozó önkormányzati engedélyből is el kell egyet küldeni a minisztériumba
  • A rendelkezésre bocsátott listában szereplő plakáthelyekre vonatkozóan történt-e bármilyen intézkedés? - kérdezik Rogánék, akik tájékoztatást kérnek arról, ha "történt már intézkezdés (pl. felhívás, határozathozatal, eltávolítás stb.)"
  • Azt is szeretnék tudni, hogy a reklámhordozókkal kapcsolatban tulajdonosi vagy hatósági jogkörben jár-e el az önkormányzat

Nem világos, hogy a minisztérium milyen jogcímen kér be szerződéseket önkormányzatoktól, és az is kérdéses-e, hogy egyáltalán törvényes-e ez a gyakorlat. 

A levél egy budapesti fideszes önkormányzattól jutott el hozzánk. Megkérdeztünk ellenzéki önkormányzatokat is, de ők nem kaptak ilyen megkeresést Rogán Antal minisztériumától. Valószínűleg azért, mert részükről nem várhatnak olyan együttműködést, mint a fideszes polgármesterektől és jegyzőktől.

Az ügy háttere, hogy a 2016. évi LXXIV. törvény értelmében településképi arculati kézikönyveket kell készíteni az önkormányzatoknak. Az eredeti határidő október 1. volt, azonban kitolták év végéig. Ezekben a kézikönyvekben - amennyiben a közgyűlések elfogadják - fognak szerepelni, hogy a továbbiakban milyen reklámeszközökön lehet hirdetni az egyes önkormányzatok területén.