Az LMP-nek továbbra sem vonzó egy demokratikus baloldali összefogás

2017.10.27. 00:53

Hárompárti ellenzéki vita az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában, ahol három ellenzéki párt elnöke beszélt a jövő évi választásról, és a saját szerepükről. A vitában részt vett Szél Bernadett (LMP), Karácsony Gergely (PM) és Gyurcsány Ferenc (DK).

A műsor legelején Baló György azonnal feldobta a labdát azzal kapcsolatban, hogy kötne-e választási együttműködést a három párt valamelyike a Jobbikkal annak érdekében, hogy leváltsák a mostani kormányt.

 • Szél Bernadett elmondta, hogy a Jobbik inkább egy politikai vállalkozásnak tűnik, és mindig arra mennek, amerre szavazókat találnak. Ez nem fér bele az LMP politikájába, és ameddig a Jobbik sem tudja magáról eldönteni, hogy pontosan micsoda, addig az LMP sem tűnik nyitottnak egy esetleges együttműködésre.
 • Ennél határozottabb nemmel válaszolt Karácsony Gergely Baló kérdésére, mert nem lát érdemi különbséget a Jobbik és a Fidesz között. Karácsony azt is aggályosnak tartja, hogy a Jobbik mögött az a Simicska Lajos áll, aki a Fidesszel való összeveszése miatt állt a párt mögé, és egy esetleges választási győzelem esetén "megint úgy fújná a passzátszelet a kormányzásnál, mint az 2010-ben is történt".
 • Gyurcsány Ferenc szintén kategorikus nemmel válaszolt felvetésre arra hivatkozva, hogy a Jobbik eddigi pályája mások megbélyegzéséről, megfélemlítéséről, az emberi méltóság megkérdőjelezéséről szólt.

Ezután Baló arra volt kíváncsi, hogy a három politikus milyen forgatókönyvvel tudna elképzelni egy lehetséges kormányváltást.

 • Szél nem igazán tudott konkrét válasszal szolgálni azon túl, hogy az LMP programja és tervei publikusak, és bíznak abban, hogy a párt megfelelő alternatívát tud nyújtani a Fidesszel szemben az emberek számára.
 • Gyurcsány ennél egy fokkal együttműködőbb hangot ütött meg, és felhívta a figyelmet arra, hogy 2014-ben a 106-ból mindössze 20 helyen volt a Fidesznek abszolút többsége. Szerinte egy demokratikus ellenzéki összefogásnak köszönhetően a Fidesz 60-70 helyett tudna veszíteni, és kisebbségbe szorulna. Azt viszont hozzátette, hogy ennek az összefogásnak az LMP a legnagyobb akadálya, és annak az esélye is elhanyagolható, hogy az LMP akár egyetlen egy választókerületet is megnyerne, miközben 2014-ben 11 választókerület került a Fideszhez azért, mert az LMP nem működött együtt a demokratikus ellenzékkel.
 • Erre reagált még röviden annyit Szél, hogy pont a bukott politikusok helyére érkező hiteles emberek kellenek ahhoz, hogy létre jöhessen egy rendes, tényleges kormányváltás.
 • Karácsony a két vélemény közé próbált állni, de végül Gyurcsányhoz hasonlóan kihangsúlyozta, hogy csak úgy lehet Orbán Viktort leváltani, ha az egyéni körzetekben nincs konkurencia az ellenzéki indulók között.
 • A később kialakult vita során azonban hiába kérdezte Baló újra konkrétan Szélt, hogy kormányváltáshoz egyetért-e abban, hogy összefogás szükséges, az LMP miniszterelnök-jelöltje ragaszkodott ahhoz, hogy a pártjuk célja a korszakváltás és az erős jelöltek állítása mind a 106 szavazókörzetben.
 • Gyurcsány ezután kitért arra, hogy szerinte a magyar embereknek nem újabb forradalom, vagy korszakváltás kell, hanem szimplán csak hagyni kell őket élni, majd támadásba lendült az LMP-vel szemben. Megemlítette azt, hogy Szél Tusnádfürdőn együtt sorosozott egy évvel ezelőtt Kövér Lászlóval, illetve arra, hogy sokáig a Jobbikkal és a Fidesszel működtek együtt, például alkotmánybíró-választásban és hasonlókban.

Rájöttek, hogy beszorulnak egy-két százalékba, ezért hirtelen felfedezték magukban a nagy Fidesz-ellenességet –

 • mondta Gyurcsány a mellette ülő Szélnek arra utalva, hogy az LMP szerinte ugyanolyan átalakuláson megy keresztül, mint a Jobbik. Erre Szél annyival vágott vissza, hogy az emberek emlékeznek még a Gyurcsány-kormányra, és pont ezért nem tetszik Gyurcsánynak az LMP korszakváltása. Példaként azt hozta fel, hogy Gyurcsány hiteltelen lenne egy egészségügyi téma mellett kampányolva úgy, hogy 2007-ben ő maga vágta meg az egészségügyi kasszát, illetve a gyógyszerkiadásokat radikálisan csökkentette.
 • Az egész műsor során végig a Szél és Gyurcsány között lavírozó Karácsony annyiban egyetértett Széllel, hogy szükséges van egy radikális változásra Magyarországon, példaként pedig az egész szociális ellátórendszer újragondolását és az alapjövedelem ötletét hozta fel.
 • Szél később a radikális változással kapcsolatban a kétkulcsos adórendszert hozta fel, aminek köszönhetően az LMP tudná tartani az olyan ígéreteit is, mint az egészségügyi dolgozók bérének megduplázása. 

Lezárásként Baló még arra volt kíváncsi, hogy mi lesz a 2018-as választás központi témája. Szerinte a Fidesz részéről a migránsok, de a többi résztvevő a saját témáját, meglátását hozta fel.

 • LMP: Kiváló oktatás, a működő egészségügy és bérrendezés, illetve egy nagyon erős antikorrupciós program
 • PM: a "Mindenki számít" nevű program, ami az emberekben való beruházásról szól, és arról, hogy ennek köszönhetően kihúzzák az országot a bajból
 • DK: Nyugodt, kiszámítható európai élet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Eladnék
 • Biztosítás