Volt, hogy a bíró azt se tudta, mi az a pdf-fájl

D NOE20140917012
2017.10.28. 09:46 Módosítva: 2017.10.28. 09:56

Ibolya Tibor fővárosi főügyész adott interjút a Magyar Időknek, aki nemrég az Indexen védte meg a fideszes elfogultsággal megvádolt szervezetet.  Néhány fontos részlet az elhangzottakból:

  • Egyre több a bonyolult gazdasági bűnügy. 2017-ben már nem lehet azt mondani, hogy egy ügyész mindenhez ért, mert az lehetetlenség. Az ügyészeknek specializálódniuk kell, jártasnak kell lenniük a könyvelésben, a pénzügyekben.
  • A gazdasági bűncselekmények legnagyobb része is Budapesten koncentrálódik, ezért létre akarnak hozni egy önálló, járási szintű gazdasági ügyészséget a fővárosban. Ezt a feladatot most a IX. kerületi ügyészség gazdasági bűnügyek részlege és a főügyészség önálló gazdasági bűnügyi osztálya látja el.
  • A főügyészségnek már van internetes bűnözéssel foglalkozó részlege is.
  • A bíróságok még nincsenek teljesen felkészülve az elektronikus bizonyítékok kezelésére. Egy kiemelt ügyben a bíró a tárgyaláson azt kérdezte, mi az a pdf-fájl.
  • Nagyon ritka, hogy bírói szakban a bizonyítás során a vád mellett újabb bizonyítékok keletkezzenek. A Quaestor-ügyben sikerült helyreállítania az ügyészségnek egy külön informatikai rendszert, ami bizonyítja a cégcsoport fekete könyvelését.
  • Nagy esély van arra, hogy a már bíróságon folyó Quaestor-ügyben újabb vádemelés lesz egy pénzmosással, illetve egy soltvadkerti hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügyrészben. 

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI