110-140 kilométer/órás szélre lehet számítani vasárnap

2017.10.28. 18:25

A viharos szél miatt vasárnapra az egész országra - köztük több megyére és a fővárosra a legmagasabb fokú - figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, írja az MTI. Többfelé várhatók 100 kilométer/óránál nagyobb, akár 140 kilométer/órás erősségű széllökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest megyére, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére adott ki a harmadfokú (piros) figyelmeztetést. Az ország nagy részén másodfokú, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

Vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban. A front előtt a délelőtti órákban 60-85 kilométer/órás széllökések várhatók, ami rövidebb időre többfelé 70-115 kilométer/órássá fokozódik. A front mentén helyenként nagyobb valószínűséggel a középső területeken villámlás is lehet.

A Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre 110-125 kilométer/óra közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken. Az ország egyéb területein, elsősorban a Dél-Alföld térségében lehet egy-egy 110 kilométer/óra körüli vagy a feletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 kilométer/óra körüli széllökésre is van esély.

Az előrejelzés szerint vasárnap kezdetben túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban 5-10 fok lehet, a nappali maximumok általában 10 fok körül alakulnak, de az ország délnyugati harmadán 14-18 fokig melegedhet a levegő.