Viharos szélre figyelmeztetnek Budapesten és környékén

2017.10.29. 09:02 Módosítva: 2017.10.29. 12:04
A viharos szél veszélye miatt a fővárosban és több megyében a legmagasabb, harmadfokú, egy megye kivételével a többi megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Déltől nagyon erős, 100 km/óránál erősebb széllökések is várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban harmadfokú (piros) figyelmeztetést adott ki a károkozó szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére. Az ország többi területén másodfokú (narancs), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású, markáns hidegfront halad át az országon észak-dél irányban. A front előtt már a délelőtti órákban viharos széllökések kísérhetik a délnyugati szelet. Majd a front érkezésével a szél hirtelen északnyugatira fordul és rövidebb időre többfelé viharossá fokozódik.

Ekkor az ország egy északnyugati-délkeleti tengelye mentén az úgynevezett szélcsatornában valószínűek helyenként 100 kilométer/óra feletti széllökések.

Emellett a front mentén - nagyobb eséllyel középső területeken - helyenként villámlás is lehet.

Van képe vagy videója a viharról?
Küldje el nekünk!

A kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 kilométer/óra közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken.

Az ország egyéb részein, elsősorban a Dél-Alföld térségében sem zárható ki egy-egy 110 kilométer/óra körüli vagy afeletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 kilométer/óra körüli széllökésre is van esély. A szél számottevően az esti óráktól gyengülhet.

Az előrejelzés szerint vasárnap egyre nagyobb területen várható eső, zápor, néhol zivatar is. A déli óráktól már csak helyenként valószínű záporeső. A nappali maximumhőmérséklet az ország délnyugati harmadán 14-18 Celsius-fok között, másutt általában 10 fok körül várható. Késő estére 4-9 fok közé hűl le a levegő.  • Biztosítás